Máte hrad či kostel? Pak můžete soutěžit s památkovým ústavem

Praha – Máte v sobě soutěžního ducha? Můžete vyhrát sto tisíc korun! Je tu však jedna podmínka: musíte být majitelem historického objektu či kulturní památky. Právě na ně je zacílena nová akce, jejíž vítěz si odnese finanční odměnu a pamětní desku. Klání o nejlépe opravenou památku právě začíná!

Vyhlášení nejlepšího projektu proběhne příští rok v dubnu. „Motivací vzniku soutěže je opět snaha přitáhnout širší veřejnost k památkám,“ řekl Ivo Rubík, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které spolu s Národním památkovým ústavem a Ústavem územního rozvoje soutěž založilo. 

Soutěže se můžou zúčastnit také ti, jejichž objekt nebyl státem přímo za památku prohlášen. Pravidla říkají, že se nemusí přihlašovat pouze majitelé hradů, zámků či kostelů, ale také divadel, vojenských či zemědělských opuštěných oblastí nebo majitelé veřejného prostranství. 

Není to však první pokus, kterým se Sdružení historických sídel snaží podnítit zájem veřejnosti i vlastníků památek. Od roku 1994 se podílí na organizaci ceny za nejlepší opravy památek uskutečněných na základě příspěvku z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón, který spravuje ministerstvo kultury. Vítěz získává titul Historické město roku, letos jsou nominována města Cheb, Jilemnice a Příbor. Jeden ze starostů těchto měst si titul a milion korun na další opravy památek odnese 18. dubna z Pražského hradu. 

Díky vítězství získala nominovaná Jilemnice od roku 1996 z programu dostatek peněz, které přispěly k opravám za víc jak třicet tři milionů. 

Památkových programů má ministerstvo kultury osm. Objem peněz v nich však klesá.