The xx a Bonobo se přidávají k line-upu Colours of Ostrava

Ostrava – Festival Colours of Ostrava neustále přináší nová a nová jména interpretů, kteří se objeví na letošním ročníku. Tvůrčí tým tentokrát přinesl informaci, že se ke stávajícím hvězdám připojí také kapela The xx a hudebník Bonobo, kteří rozšíří zástupce elektronické hudby. První jmenované si můžete otestovat už 16. května, kdy zahrají ve velkém sálu pražské Lucerny.

Sigur Rós, Tomahawk, Jamie Cullum, Damien Rice, Devendra Banhart, Woodkid, Dub FX či Asaf Avidan  - tolik z interpretů, kteří přislíbili účast na Colours of Ostrava. Britské trio The xx nebude rozhodně žádným „otloukánkem“. V současnosti jde o jednoho z nejoblíbenějších představitelů atmosferické elektroniky, které jim vynesly prestižní Mercury Prize. 

Producent a hudebník Bonobo, vlastním jménem Simon Green, se na festivalu představí se šestičlennou kapelou a novou zpěvačkou Szjerdene. Fanouškům naservíruje hlavně skladby z posledního alba The North Borders. 

„Obě jména, která patří k tomu nejaktuálnějšímu na hudební scéně, jsou důkazem velké žánrové šíře Colours of Ostrava – od rocku přes pop, jazz, world music, folk až po elektroniku,“ zdůrazňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová. A dodává: „Oproti loňskému roku se letos program posunul opět dále a je nejkvalitnější v historii festivalu.“ 

Bonobo
Zdroj: ČT24/Colours of Ostrava

The xx tvoří kytaristka a zpěvačka Romy Madley Croft, baskytarista Oliver Sim a bubeník a programátor Jamie xx. Eponymní deska z roku 2010 přišla s netradičním minimalistickým zvukem. Jejich hudba je introvertní, klidná a má daleko k dnešní klasické mainstreamové produkci. I přesto se album stalo nejlepším britským i irským počinem roku a dlouho se drželo v žebříčku nejprodávanějších nahrávek.   

Simon Green aka Bonobo patří mezi nejvýznamnější světové tvůrce elektronické hudby kombinované s živým hraním. Často si bere na pomoc hosty, kteří plní pěveckou úlohu. Bonobo nerozlišuje mezi trip hopem, jazzem ani ambiente stylem. Není mu cizí ani world music nebo hip hop, je vlastně takový žánrový chameleon. Na kontě má prozatím čtyři desky. 

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013.