Odměna pro „hříšný“ film? Nejstarší slovenská cena Igric

Bratislava – Tvůrci česko-slovenského dramatu 7 dní hříchů získali nejstarší filmovou cenu Slovenska Igric. Snímek s Ondřejem Vetchým a Vicou Kerekes v hlavních rolích v této soutěži „uzmul“ celkem tři ceny - za hlavní hereckou roli v ženské kategorii, za hlavní mužský herecký výkon a cenu za hranou tvorbu.

První ocenění si odnesla zmíněná Vica Kerekes, tu druhou její kolega Attila Mokos a trojici vítězů uzavírá kameraman Ján Ďuriš. Film pojednává o osudu česko-německého manželství v prvním poválečném týdnu roku 1945. A jeho kvality potvrdil také režisér Fjodor Sergejevič Bondarčuk, který byl se svým válečným velkofilmem 9. rota nominován na Oscara: „Je to úžasný film prvotřídním castingem a kamerou,“ prohlásil.

„Když mi přišla od Fjodora esemeska, ve které náš film ocenil, měl jsem dobrý pocit. Vím, že tento 'drsný chlapík' by nenapsal ani řádek, kdyby se mu naše práce nezamlouvala,“ podotkl autor scénáře Josef Urban.

7 dní hříchů režiséra Jiřího Chlumského bylo inspirováno skutečným příběhem, takže se tým filmařů pokoušel o co největší autenticitu. Natáčelo se tedy i v místě událostí – tedy na Šumpersku. „Jsme rádi, že se nám podařilo natočit tento dobový film,“ nechal se slyšet producent a dramaturg projektu, „natáčení v původních dobových lokacích nám dalo opravdu zabrat a toto ocenění patří všem, kteří se na natáčení podíleli,“ děkoval.

Josef Urban představuje knihu 7 dní hříchů
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Igric udílí od roku 1967 Slovenský filmový svaz, Unie slovenských televizních tvůrců a Literární fond slovenských televizních tvůrců. Instituce tak společně oceňují nejvýznamnější projekty v oblasti filmové i televizní tvorby. Jejich cílem je údajně obnova kritérií tvorby v duchu humanistických ideálů evropské kultury a také snaha motivovat tvůrce zvyšovat profesionální i etickou úroveň jejich děl.

Vydáno pod