Děti neví, kdo je Palach, říká nová majitelka Lustigovy ceny

Praha - Moderátorka Kamila Moučková dnes převzala Cenu Arnošta Lustiga. Obdržela ji za chování 21. srpna 1968, kdy jako první v televizi veřejnosti oznámila invazi vojsk Varšavské smlouvy a dál vysílala, dokud ji ze studia nevyvedli sovětští vojáci. Dle svých slov byla v tu chvíli rozzlobená, že vpád ukončí uvolňování poměrů v zemi, o statečnost prý nešlo.

Ve svém děkovném projevu Moučková uvedla, že si ocenění velice váží. Zároveň se nebála přiznat, že o sobě ví, že je silný člověk, a proto si toho na svá bedra nakládá hodně.

Podstatnou část řeči ale věnovala dnešní mladé generaci, která podle moderátorky už sotva tuší, kdo byl Jan Palach (jeho čin označila za hrdinství), co se dělo v srpnu 1968 či to, jak byly tehdejší časy těžké. Je třeba, aby mládež věděla, že svoboda není samozřejmostí, upozornila Moučková. Mimo jiné v této souvislosti poděkovala svým dětem, od nichž nikdy nezazněla jediná výtka, že kvůli ní nemohly studovat.

Zmínila se také o tom, jaké zklamání přinesla komunistická strana a jakou ránu veřejnosti zasadila „ta prachsprostá sovětská okupace“. Když hlásila zprávu o obsazení republiky, třásla se vzteky a pocity bezpráví a ponížení. „Všechno ve mně křičelo: To je bezpráví!“ řekla. A na závěr se nechala slyšet, že by si Lustigovu cenu posmrtně zasloužili Jan Palach a Milada Horáková.

Cena Arnošta Lustiga je mezi obdobnými ceremoniemi benjamínkem. Vznikla teprve před rokem a skládá poctu osobnostem, kterým nechybí vlastnosti jako „odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost“. Právě tyto přívlastky si totiž organizátoři spojují se spisovatelem Arnoštem Lustigem, po němž je cena pojmenovaná.

O vznik se zasloužila Česko-izraelská smíšená obchodní komora, v jejímž čele stojí Pavel Smutný. Komora dbá na trvalý odkaz českého literáta. „Prožívejme svoji minulost, vzdávejme čest jejím hrdinům, litujme poražených a nezapomínejme. Zároveň však dbejme, aby minulost neničila přítomnost a neomezovala budoucnost. Takový budiž odkaz Arnošta Lustiga,“ prohlásil Smutný.

Nositele však nakonec vybírá Výbor Ceny Arnošta Lustiga, který tvoří patnáct členů a vede ho bývalý předseda vlády a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer. V porotě zasedli třeba také Soňa Červená, Jan Pirk nebo Jiřina Šiklová.

Pražský biskup Václav Malý převzal 8. března z rukou premiéra Petra Nečase jako první Cenu Arnošta Lustiga.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Historicky prvním laureátem se stal biskup Václav Malý, signatář Charty 77 a jeden ze zakládajících členů Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a také mluvčí Občanského fóra. Na záznam z loňského ceremoniálu se můžete podívat zde.

Vydáno pod