3D proniklo i do opery. Světovou premiéru má v Potopené zahradě

Londýn - Premiéra opery Sunken Garden (Potopená zahrada) se nejspíš zapíše do hudebních dějin. Jde totiž o uvedení první 3D opery, operní mysteriózní thriller bude moct poprvé dnes večer vidět a slyšet publikum v Anglické národní opeře v Londýně.

Na jevišti anglické opery budou během produkce živí protagonisté vystupovat společně se zpěváky natočenými předem na 3D záběrech. Diváci před začátkem představení dostanou 3D brýle, aby mohli sledovat předtočené záběry. Alternativní postupy se budou týkat rovněž orchestru, protože živá hudba se bude prolínat s reprodukovanou.

„Lidé se možná budou ptát, jestli tohle ještě je opera, ale mně na tom nezáleží. Opera je to, co si její tvůrci myslí, že je, nejde se pořád dívat jen do minulosti. Opera je umělecká forma, která se musí vyvíjet.“ /skladatel a režisér Michel van der Aa/

Hudební kus s názvem Sunken Garden (Potopená zahrada) vznikl díky spolupráci nizozemského skladatele Michela van der Aa a britského spisovatele Davida Mitchella. Třiačtyřicetiletý van der Aa patří k mladé generaci evropských skladatelů moderní vážné hudby. Vystudoval konzervatoř v Haagu a na nové opeře pracoval tři roky. Libretistu Mitchella, autora bestselleru Atlas mraků, si vybral sám, protože je jeho velkým fanouškem.

„Zahrada je prostor mezi životem a smrtí, dnem a nocí, nebem a zemí. Přemýšleli jsme, jak ho co nejlépe ztvárnit, a tak vznikla idea 3D,“ vysvětlil britskému deníku Metro van der Aa. Operním divákům slibují tvůrci mysteriózní thriller, příběh tajemného zmizení mladého muže, v němž se pátrá po lidech uvízlých v jakémsi paralelním světě.