Krása pomine, ale nezapomíná se. Slavné CC je 75

Byla krásná, byla slavná. A kdyby spíš náhodou nevyhrála titul miss Tuniska a s ním vstupenku na festival do Benátek, byla by dnes nejspíš neznámou učitelkou na penzi. Filmová hvězda Claudia Cardinalová slaví 15. dubna 75. narozeniny.

Její rodina pocházela z Itálie a Francie, Claudia se ale narodila v Tunisku. V devatenácti letech si jí všimli na soutěži krásy, kterou vyhrála. Jednou z cen byla návštěva filmového festivalu v Benátkách, kde ji rychle objevil svět stříbrného plátna. A začala cesta, na jejímž vrcholu byla Claudia Cardinalová jednou z největších hvězd italského filmu a erotickým symbolem své doby.

"Její tvář se stala pro spoustu filmů ikonickou. Krásně je to vidět třeba ve filmu Tenkrát na Západě, kde působí jako westernová Máří Magdaléna. Její krása dokonale kontrastuje se všemi těmi ošklivými, tvrdými a drsnými muži," připomněla filmová publicistka Darina Křivánková snímek, který Claudii definitivně proslavil. Na kultovní spaghetti western režiséra Sergia Leoneho z roku 1968 můžete mimochodem zajít v dubnu do kina, promítá se v restaurované a digitalizované podobě v rámci Projektu 100.

„Možná nebyla nejlepší herečka, ale dokázala filmu velmi dobře posloužit a velmi dobře slyšela na herecké partnery,“ domnívá se Křivánková. Cardinalová se na plátně objevila po boku velkých hvězd, v už zmiňovaném Tenkrát na Západě to byl Henry Fonda nebo Charles Bronson, zahrála si ale také s Alainem Delonem (Gepard, Rocco a jeho bratři), Jean-Paulem Belmondem (Cartouche), s nímž prožila i krátký románek, či Marcellem Mastroiannim (8 1/2, Krásný Antonio).

"Natáčela s Luchinem Viscontim film Gepard (ČT jej uvede 26. dubna ve 21:40 na Dvojce), kde reprezentovala sošnou až panenskou nevinnost, a ve stejný rok točila s Belmondem dobrodružnou historickou komedii Cartouche, kde zase dokázala prodat temperament a smysl pro humor," dodává Křivánková, že CC se dovedla vypořádat s komediálními i vážnějími rolemi.

A vypořádat se podle všeho dokázala i se stárnutím. „Docela se pyšní tím, že zatím nevyhledala žádné služby plastických chirurgů. To podle mě svědčí i o tom, že krása pro ni nebyla něco prioritního,“ říká Křivánková o herečce, které krása pomohla k filmu i ke slávě. Oboje je stále součástí jejího života - návštěvníci letošního Febiofestu ji mohli vidět ve filmu z roku 2012 Umělec a modelka, který natočil španělský režisér Fernando Trueba.

Jubileum Claudie Cardinale (zdroj: ČT24)