Talichovo kvarteto vzdává poctu Talichovi

Praha - Talichovo kvarteto na dnešním koncertu v pražském Clam-Gallasově paláci připomene 130. výročí narození dirigenta Václava Talicha. Program nabídne smyčcová kvarteta Leoše Janáčka, Maurice Ravela nebo Antonína Dvořáka v podání souboru, v jehož čele stojí synovec slavného dirigenta Jan Talich.

„Václav Talich byl výjimečný tím, že dovedl soubory Národního divadla i České filharmonie na světovou úroveň. Snažíme se o to, aby jméno Talich bylo stále spojováno s kvalitou, kterou si zaslouží, a to nejenom s ohledem na odkaz Václava Talicha, ale i našich předchůdců bývalého staršího Talichova kvarteta, konkrétně mého otce, který kvarteto založil, a my ho posléze převzali,“ řekl v telefonickém rozhovoru Jan Talich.

Součástí programu bude přednáška o fenoménu Stradivari. Přednese ji mistr houslař Ivan Švýcarský, který je členem Kruhu umělců houslařů a expert Státní sbírky hudebních nástrojů při Národním muzeu, z níž mají protagonisté Talichova kvarteta zapůjčeny hudební nástroje. Například houslista Jan Talich má v držení housle Stradivari propůjčené ze státní sbírky, které jsou jediné svého druhu v České republice a jejichž hodnota se odhaduje téměř na 100 milionů korun.

Koncert na počest Václava Talicha (zdroj: ČT24)

„Zahrát si na 'Stradivárky' je pochopitelně snem každého houslisty. Já jsem velice šťastný, že já mám tu možnost,“ prohlásil Jan Talich. „Stradivari je fenomén, který tak trochu zastiňuje další vynikající houslaře. On je zajímavý tím, že jeho práce byla nesmírně rozmanitá. Nespokojil se s tím, že dělal jako jeho učitel Nicolo Amati a usmyslel si udělat něco svého a do konce života nenechal své syny si ani škrtnout, vše si dělal opravdu sám,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Ivan Švýcarský.