Festival spisovatelů 2013: Orhan Pamuk aj.

Praha - Festival spisovatelů vstupuje do 23. ročníku se zkráceným, pouze třídenním programem, zato se spisovatelskou hvězdou - Orhanem Pamukem, tureckým nositelem Nobelovy ceny za literaturu a jedním z nejslavnějších literátů současnosti. Festival nabídne samozřejmě také setkání a diskuse s dalšími autory. Debatu na téma „zrození a smrt Československa“ budete moci na webu ČT24 sledovat 18. dubna v přímém přenosu.

Téma diskuse souvisí s tématem celého třiadvacátého ročníku, jímž je „zrození národů“. Festival připomene 95 let, které v květnu uplynou od podpisu Pittsburské dohody, na jejímž základě vyhlásil v říjnu 1918 Tomáš Garrigue Masaryk nezávislost Československa. Zmíní ale zároveň dvacet let od jeho rozpadu.

Letošní téma není zvoleno náhodně, je připomínkou toho, že v uplynulých desetiletích bylo nejen Česko(slovensko), ale celý svět svědkem vzniku řady nových států anebo jejich radikální přeměny. Stejně jako v předchozích ročnících chce festival poukázat na to, jak zásadní nejen v této souvislosti je postavení slova a literatury ve společnosti.

Tímto cílem se do jisté míry řídí i výběr hostů. Orhana Pamuka se pořadatelům podařilo získat po pěti letech jednání. Jeho účast přirovnávají k někdejší návštěvě Salmana Rushdieho. S Pamukem se budou moci lidé setkat první a závěrečný den festivalu, 19. dubna bude mít také autogrmadiádu v Paláci knih Luxor. V češtině vyšlo celkem sedm jeho knih, většina v nakladatelství Argo. Posledním přeloženým titulem je román Muzeum nevinnosti (vyšel v roce 2012), který se odehrává v 70. letech v Turecku.

Festival spisovatelů 2013
Zdroj: ČT24/Festival spisovatelů Praha

Orhan Pamuk je jistě nejhvězdnějším hostem letošního ročníku, nikoli však jediným. Hned ve středu 17. dubna se zájemci mohou potkat v Městské knihovně s českým spisovatelem Vladimírem Körnerem, promítat se bude i film podle jeho stejnojmenné knihy Zánik samoty Berhof. Do diskusí se zapojí „egyptský Kafka“ Sun‛alláh Ibráhím; jeden z velkých vypravěčů moderní doby, Alžířan žijící v Paříží a píšící pod pseudonymem vytvořeným z ženských jmen Yasmina Khadra (zelený jasmín); z Portugalska přijede spisovatel Miguel Sousa Tavares a ze Spojených států Mary Heimannová, autorka knihy Československo: Stát, který selhal.

Spolu s Petrem Pithartem a Janem Rychlíkem se účastní diskuse na téma „zrození a smrt Československa“ ve čtvrtek 18. dubna od 17:00 v Senátu ČR, kterou bude web ČT24 přenášet živě.

Festival spisovatelů 2013, který si jako své letošní motto vypůjčil citát od rakouského spisovatele Josepha Rotha „Pro lidi bych zemřel, ale žít s nimi nemohu“, se koná od 17. do 19. dubna. Kromě pražské části bude mít letošní ročník ještě pokračování v říjnu v Pittsburghnu. Účast na tamním setkání přislíbili spisovatelé Edgar Lawrence Doctorow, Michael Cunningham či Ed Sanders, ČR bude reprezentovat Eda Kriseová a ekonom Tomáš Sedláček.

Vydáno pod