Villazón publikum objímá svým hlasem

Praha - Světoznámý mexický tenorista Rolando Villazón zařadil českou metropoli na své evropské jarní turné, protože ho Praha inspiruje. „Opravdu mě vyzývá ke kreativitě a otevřela ve mně nové horizonty, které byly skryty,“ prozradil pěvec, který se s Českým národním symfonickým orchestrem v české metropoli připravuje na sérii koncertů věnovaných dvoustému výročí narození skladatele Giuseppa Verdiho.

Premiéru bude mít program v Hamburku, posléze bude uveden i v Paříži, Ženevě, Berlíně a Londýně. Do pražského Obecního domu zavítá Villazón 8. května. Orchestr bude řídit španělský dirigent ruského původu Guerassim Voronkov.

„Prahu miluji. Miluji lidi, orchestr i hudbu, která se zde dělá. I proto, že toto město je tolik spjaté s Mozartem a Kafkou, a myslím, že má Praha duši a publikum velice dobře komunikuje,“ řekl jednačtyřicetiletý Villazón, který do české metropole prý přijel několikrát i soukromě.

  • Rolando Villazón zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4580/457977.jpg
  • Rolando Villazón zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4580/457974.jpg
  • Rolando Villazón zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4580/457971.jpg
  • Rolando Villazón zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4580/457970.jpg

Na květnovém koncertu zazní například árie Corrada z opery Korzár, árie Rudolfa z opery Luisa Miller a nebude chybět ani árie Macduffa z Macbetha. Villazón chce, aby z koncertu byla cítit intenzita a pulz. „Myslím, že Verdi byl velice spjat se svou dobou a promlouval k lidem té doby, dodával jim kuráž. Ta hudba nebyla ale poplatná době, on mluví i dnes k nám,“ komentoval dramaturgii turné.

Villazón zpíval v Praze poprvé v roce 2007, od té doby se vrátil několikrát. I příští rok se na něj mohou čeští fanoušci těšit; 28. března 2014 plánuje vystoupit opět v Obecním domě na koncertu s hudbou Wolfganga Amadea Mozarta.

Villazón je na světových scénách vyhledávaný nejen pro své verdiovské role, zpíval například Alfreda v La traviatě, Vévodu mantovského v Rigolettovi i Dona Carla. Zálibu v těchto rolích zúročil i ve svých posledních nahrávkách Villazón Verdi a Rolando Villazón sings Verdi. Věnuje se také charitě. Protože má rád humor, je ambasadorem červených nosů, klaunů, kteří navštěvují děti v nemocnicích.

Rolando Villazón v Praze (zdroj: ČT24)

On sám má s nemocí zkušenost, před čtyřmi lety musel na rok přerušit kariéru kvůli operaci hlasivek. „S odstupem čtyř let už vnímám tu nemoc spíš jako dárek. Naučila mě vážit si hlasu, tvrdě pracovat a nebát se. Víte, když zažijete ten pocit, že už třeba nebudete nikdy víc zpívat, a potom se dokážete vrátit, tak pak dál žijete s přesvědčením, že zázraky jsou možné,“ prohlásil umělec, který se v roce 2011 poprvé ujal role režiséra a loni v květnu v Baden-Badenu režíroval Donizettiho Nápoj lásky, v němž zároveň zpíval roli Nemorina. Stranou nenechává ani soudobou hudbu, podílel se na světové berlínské premiéře Carterových písní s dirigentem Danielem Barenboimem.

V příštích letech jej čekají projekty s Mozartem nebo Martinů operu Julietta aneb Snář s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou. V současnosti se nejvíce soustředí na mozartovský repertoár a jeho sedm oper.

Vydáno pod