Hanáková odvolala Rösla. Neporozuměl Národní galerii

Praha - Vladimír Rösel myslel víc jako ekonom než jako šéf kulturní instituce, i ekonomické úkoly ale plnil obtížně. Tak znějí ve zkratce důvody, které stály křeslo ředitele Národní galerie. Ministryně kultury Alena Hanáková ho dnes odvolala z funkce. „S odůvodněním absolutně nesouhlasím. Rozhodnutí respektuji a v tuto chvíli je pro mě nejdůležitější zachovat kontinuitu a klid v Národní galerii,“ zareagoval na svůj konec v čele NG Rösel.

"Po 21 měsících působení pana Rösela ve funkci generálního ředitele Národní galerie v Praze, kdy dostal celou řadu příležitostí, aby prokázal svou kvalifikaci pro vedení nejvýznamnějšího muzea výtvarného umění v České republice, se ukázalo, že tato kvalifikace je velmi omezená. A to především proto, že pan Rösel neprokázal, že rozumí specifickému poslání Národní galerie v Praze a jejímu postavení mezi státními sbírkotvornými institucemi," zdůvodnila Hanáková svůj krok na stránkách ministerstva kultury.

Rösel do Národní galerie nastoupil 1. června 2011 po dlouholetém vládnutí Milana Knížáka. Hanákové předchůdce na ministerstvu Jiří Besser vybral Rösla jako Knížákova nástupce právě proto, že je ekonom. „Moje rozhodnutí je motivováno snahou skutečně vybrat z uchazečů nejlepšího manažera. Nejsem přesvědčen o tom, že by jím byl historik umění,“ prohlásil tehdy. Za upřednostnění ekonoma před kunsthistorikem byl od mnohých kritizován.

Besserův odhad nevyšel, nesplnilo se ani jeho přání, aby nový ředitel „oživil činnost Národní galerie“. O jeho odvolání se spekulovalo už delší čas. Ministerstvo připomíná, že do funkce byl jmenován jako odborník na ekonomické vztahy. Jeho hlavními úkoly bylo zajistit konsolidaci hospodaření organizace a její rozvoj, k němuž měl galerii nasměrovat střednědobou koncepcí.

ŘEKLI O ODVOLÁNÍ V. RÖSLA

Lenka Brandtová, mluvčí MK: „Na Vladimíra Rösla se nahlíželo jako na krizového manažera. Spoléhalo se na něj jako na člověka, který zajistí, aby Národní galerie byla co nejvíce ekonomicky soběstačná. Bohužel, NG je za celou dobu pořád ve ztrátě a ministerstvo kultury ji musí jako svou příspěvkovou organizaci dotovat poměrně velkými finančními prostředky. Navíc do dnešního dne nebyl schopný předložit koncepci, kam má NG směřovat.“

Jan H. Vitvar, vedoucí kulturní rubriky Respektu: „Odborná veřejnost ani nečekala, že on je člověk, který s galerií pohne někam dál. Na druhou stranu si myslím, že - aniž bych chtěl pana Rösla nějak obhajovat, několikrát jsem říkal, že není člověk na svém místě - to není problém jen jeho, ale i ministerstva kultury jakožto zřizovatele NG. Je potřeba se nějak postavit k tomu, že NG nedisponuje dostatečnými prostředky ke svému chodu. S tím ministerstvo kultury samo nic nedělalo a mně teď přijde, že háže přes palubu svého muže, kterého si tam docela dlouho drželo, a čeká, že to někdo vyřeší za něj. Což bude teď nejdůležitější otázka - koho hledat.“

První úkol Ing. Vladimír Rösel plnil obtížně, konstatuje ministerstvo. V druhém úkolu se prý ukázalo že Rösel není bohužel osobností, která by dokázala garantovat odbornost a schopnost pracovat s lidmi, což ministryně považuje při řízení největší galerie v zemi za nezbytné. Ministerstvo, jehož je Národní galerie příspěvkovou organizací, neuspojily ani ředitelovy představy o dalším směřování instituce.

Ze střednědobé koncepce vyplynulo, že „představy Ing. Vladimíra Rösla generují takřka výhradně ekonomické, obecně marketingové a technicko-organizační cíle, při jejichž naplňování však nejsou respektovány základní principy chování státního subjektu, poskytujícího veřejnou službu v oblasti kultury“. A to přesto, že ministerstvo i odborná komise mu zadaly koncepci několikrát přepracovat.

Závěr zní následovně: Ministerstvo kultury současnou situaci vyhodnotilo tak, že další působení Ing. Vladimíra Rösla ve funkci generálního ředitele neskýtá záruky, že by se Národní galerie v Praze v dalších letech rozvíjela pod jeho vedením v souladu s významem své sbírky a postavením největšího muzea výtvarného umění v České republice.

Odvolaný Rösel s důvody, které uvedlo ministerstvo nesouhlasí, a i když jeho rozhodnutí respektuje, nijak podle něj neprospívá ani NG, ani samotnému ministerstvu. Závěry svého nadřízeného resortu je překvapen. „Ministerstvo se oficiálně dosud nevyjádřilo k odbornosti ani k odbornému vedení NG včetně odborných pracovníků, poradních orgánů a členů vědecké rady a jejich činnost nezpochybnilo,“ uvedl. Naopak ministerský odbor muzeí a galerií podle něj reagoval pozitivně a bez výhrad k předložené koncepci NG. „A nemáme žádnou informaci, že by jiným způsobem reagovala komise, která posuzovala koncepci v minulém měsíci.“

Na výběru nového ředitele by se mělo podílet úzké grémium odborníků z oblasti výtvarného umění, slibuje ministerstvo. Röslův nástupce by mohl být podle slov náměstkyně ministryně kultury Anny Matouškové vybrán do půl roku. Do jmenování nového šéfa povede Národní galerii současný ředitel sbírky starého umění Vít Vlnas. „Smyslem mé činnosti je, aby galerie nadále poskytovala službu veřejnosti a aby se nezastavila,“ uvedl, co se od něj očekává.

Vydáno pod