Struny podzimu lákají na hvězdná jména. Vystoupí Savall i Shorter

Praha – Do listopadu je sice daleko, festival Struny podzimu přesto oznámil svůj program. Osmnáctý ročník hudebního festivalu nabídne opět desítky koncertů. Mezi největší lákadla letos budou patřit tenorsaxofonista Wayne Shorter, sopranistka Barbara Hanniganová, legendární mistr staré hudby Jordi Savall i zpěvák Rufus Wainwright. Akce se uskuteční mezi 23. zářím a 9. listopadem. Předprodej vstupenek začal dnes.

„Festival dospívá. Jednou z výhod je, že víme, co jsme, že jsme se našli. Naší úlohou je poskytovat nevšední zážitky, a to se odrazilo i na letošním ročníku,“ řekl ředitel Marek Vrabec. 

Čest odehrát zahajovací koncert dostala kanadská sopranistka Hanningová, která vystoupí také v roli dirigentky České filharmonie. Kanaďan Wainwaright přijede sice do Česka poprvé, i tak ale chystá speciální orchestrální program, s nímž mu pomůže operní pěvkyně Soňa Červená coby recitátorka. Posluchači poprvé uslyší i hvězdu současných houslistů mladší generace Daniela Hopa. Ten srovná původní a moderní verzi Vivaldiho Čtvero ročních období. 

Struny podzimu 2013 - přehled hlavních koncertů

  • 23. září / Státní opera BARBARA HANNIGAN & PRAŽSKÁ KOMORNÍ FILHARMONIE
  • 29. září / Rudolfinum DANIEL HOPE & orchestr L’ARTE DEL MONDO
  • 8. října / Divadlo Hybernia MOŻDŻER – DANIELSSON – FRESCO
  • 10. října / Pražská křižovatka JORDI SAVALL
  • 5. října / České muzeum hudby ALBÁNSKÝ ISO-POLYFONICKÝ SBOR & HYSNI ZELA
  • 21. října / Stavovské divadlo RUFUS WAINWRIGHT
  • 23. a 24. října / Barrandov Studio – ateliér č. 4, ZIMNÍ CESTA / režie Jiří Heřman
  • 30. října / Pražská křižovatka VINICIUS CANTUÁRIA
  • 6. listopadu / Lucerna WAYNE SHORTER

Festival se „spojil“ s Dvořákovou Prahou a získal tak dostatečnou finanční injekci do rozpočtu. Struny podzimu vycházejí z vícezdrojové dotace a už několik let sází i na filantropii. Starou hudbu bude reprezentovat její ambasador, katalánský virtuos na strunné nástroje Jordi Savall v programu kombinujícím východní a západní kulturu. Pozoruhodným úkazem vokálního umění v autentické podobě bude i Albánský iso-polyfonní sbor. 

Struny podzimu diváky nepřipraví o tradiční premiéru, kterou bude scénický projekt Schubertova písňového cyklu Zimní cesta se třemi barytonisty. „Bavilo mě vyjádřit to, co v opeře nemůžu, že píseň je báseň. Bude to hra se slovem a obrazem,“ uvedl režisér Jiří Heřman. 

Wayne Shorter
Zdroj: ČT24/Wayne Shorter

Na programu festivalu zaujímá široké místo i jazz. Závěrečný koncert bude patřit legendárnímu tenorsaxofonistovi Shorterovi, který do Lucerny zavítá se svou kapelou a nahrávkou Without A Net. Významný jazzový skladatel oslaví v Praze 80. narozeniny. Přehlídka neopomene ani na mladou hudební generaci, třetí koncert bude patřit respektovanému polskému klavíristovi Leszekovi Możdżerovi. V Praze se představí v mezinárodním triu s Larsem Danielssonem a Zoharem Frescem.