Dobře, či špatně? Názory na Röslovo odvolání se různí

Praha – Uplynul jenom den od odvolání Vladimíra Rösela z pozice ředitele Národní galerie a odborníci už na to chrlí protichůdné názory. Někteří krok ministryně Aleny Hanákové obhajují, jiní pro změnu nechápou, proč se akce odehrála tak narychlo. Podle dalších členů komise pro otázky galerií zřizovaných ministerstvem kultury je odvolání Rösela dokladem nekompetentního jednání ministryně.

S Röselem NG chyběla koncepce, tvrdí tábor podporující Hanákovou. Pokud tomu tak je, měl být odvolán dříve, a ne ze dne na den, domnívá se druhá strana. Podle předsedy senátního výboru pro školství a kulturu Marcela Chládka ministryně pokračuje „v neobhajitelné chaotické personální politice, kdy bez zjevných důvodů vyhazuje šéfy významných státních institucí.“ 

„Odvolání ředitele NG je dalším dokladem diletantského řízení resortu, které poškozuje české kulturní instituce,“ nechal se slyšet historik umění Ladislav Kessner. „Jeho počínání ve funkci jsem mnohdy vnímal kriticky. Přesto nebyl důvod pro jeho okamžité odvolání, zejména za situace, kdy mu ministerstvo kultury výkon funkce objektivně ztěžovalo,“ uvedl. 

Národní galerie / Veletržní palác
Zdroj: ČT24

V kuloárech se začíná šeptat o tom, že ve skutečnosti Hanáková vyhověla tlaku určitých zájmů NG. Na svém posledním jednání komise údajně odmítla hodnotit činnost nového vedení. „A zejména závěr o tom, že ve své práci selhává - což si evidentně ministerstvo přálo slyšet,“ řekl Kessner. To, že se jednání komise a následné zápisy pořizované zástupci ministerstva někdy lišily v neprospěch Rösela, uvádějí někteří členové komise, kteří si ale nepřejí být jmenováni. 

Ministerstvo uvedlo, že je instituce stále v červených číslech. „Na letošní rok naplánoval bývalý ředitel nižší hospodářský výsledek z hlavní činnosti a nižší míru soběstačnosti, než bylo dosaženo v 2012. Pan Rösel byl jmenován jako krizový manažer, který vyvede NG z ekonomického propadu a zvýší její soběstačnost. To se nestalo,“ uvedla mluvčí Lenka Brandtová.

Bývalý ředitel brněnského Domu umění Rostislav Koryčánek je jedním z těch, kteří by o Röslově vyhazovu uvažovali už mnohem dříve. „Už méně souhlasím, že pan Rösel nemá kvalifikaci pro vedení instituce. Problém pana Rösela byl, že nedokázal vytvořit tým, který by disponoval zaujetím a znalostí, která by nově interpretovala smysl galerie,“ doplnil.  

K podpoře činu ministerstva se zatím přihlásil také děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík , stejně jako výtvarník Jiří David, který byl kritikem nejen jeho, ale i dlouholetého šéfa NG Milana Knížáka.