Skvělou Ellie Goulding potopilo v Praze nazvučení

Britská zpěvačka Ellie Goulding při svém premiérovém vystoupení v Praze nečekaně vyprodala celý klub. Natěšené publikum se v holešovickém SaSaZu smažilo ve vlastním potu, jen aby se s křehkou blondýnkou mohlo zasnít v jejím dream popu, jenže celé vystoupení (i nakřáplý hlas Ellie) potopilo tristní nazvučení. Celý výkon tak působil polovičatě a pohřbil jinak skvělou interpretku.

Přejděme rovnou k tomu hlavnímu. Když prý hudební kritik neví, co o koncertě napsat, stěžuje si na nazvučení. Jenže v tomto případě nejde o obyčejné nadávání, ale o věc, která naprosto zásadním způsobem ovlivnila celý koncert. Těžko hledat přesnou příčinu, zvukaři ale tentokrát naplno selhali a zkazili příchozím umělecký zážitek.

Když se na pódiu objevila pověstná blonďatá kštice, publikum dalo hlasitě najevo, že se hodlá podvolit naprosto všemu, co Ellie udělá. Je dobré mít příchozí v kapse ještě dřív, než předvedete svůj výkon, jenže hned při úvodní Don't Say a Word bylo něco špatně. „Já jí vůbec neslyším,“ stěžovaly si mezi sebou jednotlivé hloučky v davu.

Ellie Goulding
Zdroj: Petr Šrámek/iReport

Rodačka z Herefordu má velice specifický, až jemně dětský hlas, který v první půlce koncertu díky slabému zvuku zcela zanikl. O tom svědčí i fakt, že na barech bylo přes hudbu slyšet povídání, a když v sále hlasitě zařvali dva fanoušci, přehlušili ji i oni. Pokud dva (!) lidé dokáží překřičet zpěváka, značí to opravdu průšvih. Vystoupení by se stejně tak mohlo odehrávat pod vodní hladinou a výsledek by byl zvukově stejný - nehledě na to, že po páté skladbě vypadl na moment úplně.

Ale co vlastně Ellie? Pěvecky si poradila i s těmi nejobtížnějšími pasážemi a snažila se co chvíli komunikovat s publikem. Občas si ale musela myslet, že jsou Pražané naprosto jaloví, protože zapomínali reagovat, když se na něco zeptala. Nebylo to však jejich neznalostí angličtiny, ale kvůli ozvučení jí zkrátka nebylo rozumět. Čeští fanoušci celou situaci zachraňovali ohlušujícím aplausem v pasážích, kdy nelze nic zkazit, i spontánním sborovým zpěvem, takže Ellie několikrát vyburcovali k roztomilému smíchu.

Bývalá partnerka dubstepového Skrillexe brnká na vaše nejjemnější a nejniternější strunky. Na druhé desce Halcyon se vypisovala z rozchodu a je zvláštní, že si tato intimně bolestná muzika našla v Česku tolik příznivců. Emoce z Ellie prýštily všemi póry a jakmile došlo na svižnější kousky, poskakovala okamžitě po pódiu na svých vysokých „kanadách“.

Společnost jí na scéně kromě spoluhráčů dělala akorát vcelku jednoduchá světelná technika. Žádný plakát, žádné napisy. Zpěvačka pojala svůj večer velice skromně. Sama se oblékla do obyčejného černého trika s přiléhavými legínami a kromě zlatého náhrdelníku kolem krku se s dalšími doplňky nezatěžovala.

Setlist zkombinovala tahle nenáročná hvězdička poctivě - došlo na hity z první i druhé desky (např. Salt Skin, Anything Could Happen, Starry Eyed, Lights, ale i podupávačka I Need Your Love, která se obešla bez Calvina Harrise) a k všeobecnému překvapení přidala i svou verzi skladby Your Song od Eltona Johna. Na krátký okamžik si také kolem krku pověsila akustickou kytaru, aby dokázala, že umí víc, než jen otvírat pusu. To ale vůbec nemusela, Prahu si už dávno obtočila kolem prstu, a i kdyby před ní stála v zabahněných hadrech s rybou na hlavě, sklízela by zasloužený obdiv.

Ač se diváci snažili, co mohli, písním chyběla pověstná magická atmosféra. S malým kašpárkem nejde dělat velké divadlo a ani se špatným ozvučením nelze z jinak dobrého vystoupení vyždímat sto procent. Ellie je ale naštěstí bez viny, a tak její příznivci mohou doufat, že do Česka zavítá znovu, aby odehrála bezchybný koncert.