Hašler… rozdává na Vinohradech bonbony. Letos poprvé

Praha – Divadlo na Vinohradech servíruje publiku další letošní premiéru. Inscenace s názvem Hašler… nastudoval přímo současný ředitel scény Tomáš Töpfer. Hlavní roli si zahraje Petr Rychlý, Kateřina Brožová nebo Martin Zahálka. A po jevišti se budou navíc procházet obří Hašlerky…

Písničkář Karel Hašler byl hvězdou tehdejšího showbusinessu. Pro přiblížení - kdyby existoval v dnešní době, určitě by notoricky sbíral Zlaté slavíky, stejně tak České lvy za hlavní postavy ve filmech a jistě by byl i držitelem Zlaté desky za počet prodaných nosičů hudby. Hašler se však prosadil hlavně na prknech Národního divadla (pod jehož ochranou by zajisté získal i cenu Thálie za jevištní výkon), kde ztvránil několik desítek rolí nebo v kabaretu U Fleků.

Podle mínění některých odborníků však bylo dvojité „angažmá“ hudebníka a divadelníka neslučitelné, a právě proto byl nakonec donucen zamávat divadlu na rozloučenou. Údajně ho však vyhodili za nekázeň.

Písničkář Karel Hašler
Zdroj: ČT24/Česká televize

Přesto, či právě proto, Hašlera publikum první poloviny 20. století, jež zjevně nedorostlo nárokům vysoké kultury, nezavrhlo. Největší popularity dosáhl v momentě, kdy propůjčil své jméno známým větrovým cukrovinkám. Dramatické putování Hašlerovým životem obsahuje údajně všechny polohy – od komické po tragickou. 

Karel Hašler

Už v průběhu první světové války skládal vlastní písně a rok po jejím skončení si dokonce otevřel vlastní hudební vydavatelství. Během druhé světové války i přes zákaz zpíval skladby s protiněmeckým laděním a na začátku roku 1941 byl proto zatčen gestapem. Téhož roku byl deportován do koncentračního tábora Mathausen, kde zemřel na následky mučení, úplavice a na komplikace po zranění končetiny.

Hašler...
Zdroj: Divadlo na Vinohradech/Viktor Krombauer

„První režie principála Tomáše Töpfera chce potěšit a pobavit písněmi, zpívanými už pátou generací, ale i překvapit dramatickým životním příběhem jejich autora,“ uvádí divadlo. 

Pro Vinohrady napsal hru na jeho písně Pavel Kohout. Spolupráce Pavla Kohouta s vinohradskou scénou začala v roce 1949, kdy pro ni přeložil ruskou veršovanou hru Sláva, která měla premiéru v prosinci 1950. Celkem pro divadlo napsal šestnáct her, z toho polovinu tvoří jevištní adaptace světových autorů. Právě z těchto důvodů je zdaleka nejuváděnějším českým dramatikem. 

P.S.: Když přijdete, dostanete Hašlerku!