Zemřela dlouholetá sólistka Laterny magiky Marcela Černačová

Tanečnice s charakteristickou vizáží a osobitým projevem, dlouholetá sólistka Laterna magiky Marcela Černačová, zemřela po těžké nemoci 18. dubna ve věku 72 let. Pražské publikum ji v posledních letech vídalo v inscenaci baletu Národního divadla Baletománie – jako Marcelku, pravou ruku ředitele.

Scénář Baletománie šitý na tělo udělal z „Marcelky“ jednu z nejoblíbenějších postav inscenace a mezi publikem téměř zlidověly nenapodobitelnou dikcí pronášené „hlášky“ o baletním umění. Objevila se také v komponovaném programu Rodinné album, kde ztvárnila postavu uklízečky v choreografii Through Nana´s Eyes Itzika Galiliho. Ten uváděl balet Národního divadle v letech 2004–2007.

Marcela Černačová v Baletománii
Zdroj: ČT24/Laterna magika

Marcela Černačová se narodila 18. října 1940 v Českých Budějovicích. V roce 1961 absolvovala pražskou taneční konzervatoř. Po studiích se stala členkou brněnského baletu (1961–1965), posléze tančila s Baletem Praha, předchůdcem Pražského komorního baletu (1965–1970). Byla sólistkou plzeňského baletu (1971–1974) a v roce 1974 přešla jako sólistka do souboru Laterny magiky, kde tančila až do konce aktivní kariéry a ještě dlouho zde působila jako baletní mistryně a pedagožka. Byla tanečnicí s bezpečnou technikou, výraznou mimikou a komediálním talentem.

„Památku Marcely Černačové se chystáme uctít představením Kouzelný cirkus 8. května, které jí věnujeme,“ informoval šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš.