Stalin, metronom, teď popelnice. Letná buduje novou kavárnu

Praha – Kavárna v kontejneru? Sám o sobě dost nehygienický nápad. Podnik, který vznikne na Letné, však bude z lodního kontejneru a bude splňovat patřičné hygienické podmínky. Fanoušci nového multikulturního centra na něj mohli přispívat prostřednictvím internetové sbírky - a podařilo se jim získat potřebné peníze. Kavárna s vyhlídkou na Prahu se otevře v druhé půlce května.

Od chvíle, kdy na Letné stál megalomanský pomník Josefa Stalina, se ledacos změnilo. V roce 1991 ho vystřídal gigantický metronom Vratislava Nováka, teď na tomtéž místě vznikne relativně originální projekt – kavárna s letním kinem z kontejneru. 

Nápad oživit sterilní prostředí letenského parku dostala skupina mladých Pražanů. Vadilo jim totiž, že se na tak frekventovaném místě nemohou nikde posadit a s nápojem v ruce si vychutnat pohled na Prahu. 

Sdružení Containall se nechalo inspirovat v americkém městě New Orleans, kde využívají obdobné dopravní kontejnery jako galerii či jako obchody. „Řekli jsme si, že je to věc, kterou bychom chtěli aplikovat i u nás,“ prohlásil David Skála. Proč zrovna Letná? Podle tvůrců je to ideální místo pro kulturní aktivity. 

Část peněz na realizaci sháněli autoři prostřednictvím internetové sbírky. Teď můžou slavit – podařilo se jim získat potřebných pětasedmdesát tisíc korun. A co se na Letné bude dít? Podle sdružení Containall všechno možné – od koncertů po bleší trhy. Dvanáctimetrový kontejner do těchto míst přestěhuje jeřáb.

Kavárna v kontejneru (zdroj: ČT24)