PIP show: Vadné silikony a síťované punčochy zvou na výstavu

Francie – Vzpomínáte na aféru s vadnými prsními implantáty? Pokud si myslíte, že vadné silikony firmy PIP „skončily v koši“, jste na omylu. Výtvarnice Camille Lorinová z nich vytvořila uměleckou instalaci, kterou vystavila v bazénu Frais-Vallon v jižní Francii.

Umělkyně zavěsila implantáty do černých háčkovaných punčoch a expozice byla na světě. Každá vycpávka v tenké punčošce sice hrozí prasknutím, i tak se vystavovaný materiál nyní snáší ze stropu ve francouzském Marseille, které je spolu se slovenskými Košicemi letošním Evropským městem kultury.

Před čtyřmi dny navíc začal ve Francii soud s vedoucími představiteli společnosti PIP, kteří jsou obviněni v aféře celosvětového rozsahu se zmíněnými vadnými prsními implantáty. K žalobě se připojilo 5 250 z celkových asi 300 tisíc žen, kterým ve světě lékaři voperovali prsní implantáty PIP s neodpovídajícím silikonovým gelem, který hrozí sáknutím a prasknutím. 

Lorinová nazvala své dílo vcelku příhodně PIP show a kupodivu jím nechtěla upozornit na probíhající soud, ale na samotné silikonové vycpávky a tlak vyvíjený na ženy, aby byly krásné. 

„Punčochy jsou symbolem ženskosti a přitom jsou něčím křehkým, co může prasknout,“ řekla Lorinová agentuře AFP. Už samotné zacházení s implantáty podle ní bylo dost složité. „Je to tedy věc, manipulovat s nimi. Vyvolává to otázky, které jsou citlivé a soukromé,“ dodala.

Vydáno pod