Plecitý natáčí Pratchetta, zatím jen pro studijní účely

Praha - První klapka absolventského filmu Ladislava Plecitého, který vzniká na motivy povídky Terryho Pratchetta Poslední odměna, padla pár dní před oslavou pětašedesátin slavného autora příběhů o Zeměploše. Terry Pratchett se narodil 28. dubna 1948.

Příběh se točí kolem autora úspěšné fantasy ságy, jež ovšem začne velmi ovlivňovat jeho život. Rozhodne se, že svého hrdinu nechá v posledním díle zemřít. Mrtvá postava se však objeví přede dveřmi svého stvořitele a žádá poslední odměnu. Ze známých herců se před kamerou objeví například Marko Igonda, Tomáš Matonoha, Jarek Hylebrant nebo Lenka Zahradnická.

Začalo natáčení krátkého filmu podle Terryho Pratchetta (zdroj: ČT24)

„Jsem obrovským fanouškem Terryho Pratchetta a nápad zfilmovat jeho povídku zrál asi tak čtyři roky. Získat práva od autora nebylo až tak složité. Postupoval jsem klasicky přes jeho agenta, kterému jsem poslal scénář přeložený do angličtiny, chvíli jsme si dopisovali a nakonec jsem svolení získal. Ovšem mým snem je někdy natočit adaptaci Terryho Zeměplochy, se vším všudy, tedy i s velkým rozpočtem,“ prozradil v rozhovoru pro ČT24 Ladislav Plecitý.

  • Tmáš Matonoha účinkuje v absolventském filmu Ladislava Plecitého Poslední odměna podle stejnojmenné povídky Terryho Pratchetta. zdroj: ČT24
  • Režisér a scenárista Ladilsav Plecitý 23. 04. 2013 začal natáčet absolventský film Poslední odměna podle stejnojmenné povídky Terryho Pratchetta. zdroj: ČT24

Natáčení se z Prahy přesune do Tábora. Výroba skončí na konci září, ovšem jednou z podmínek pro získání autorských práv bylo, že snímek nebude využíván komerčně. Vidět ho tedy budou moci příznivci Pratchetta na různých setkáních nebo festivalech, představujících studentské filmy, ale bude též umístěn na internet, odkud si ho zájemci budou moci zdarma stáhnout.

Terry Pratchett, který proslul hlavně jako autor příběhů o Zeměploše, v současné době bojuje s Alzheimerovou chorobou, jeho dcera zveřejnila, že otec uvažuje o eutanazii.

Ladislav Plecitý je student Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Během studia již na sebe upoutal pozornost filmy Zítra (2012), Překvapení! (2011), Růže (2011) a Telefonát (2010).

Vydáno pod