Revizor – komedie, ve které už hrajeme

Liberec – Příběh falešného revizora z Petrohradu je notoricky známý, ale myslíte, že se dnes něco podobného nemůže stát nám samotným? Kdo ví, kolik takových se mezi námi pohybuje, jenom to na ně nepraskne… Gogolův Revizor se na jeviště libereckého Divadla F. X. Šaldy vrací po 27 letech jako „komedie, ve které už všichni hrajeme“.

Děj satirické hry od Nikolaje Vasiljeviče Gogola je sice stejný, podle dramaturga inscenace Tomáše Syrovátky ho ale zřejmě diváci budou vnímat jinak. „Zatímco před revolucí Revizor často rezonoval s atmosférou strachu a všeobecným pokrytectvím, dnes z textu vystupuje především téma korupce,“ domnívá se.

To podle něj dokazuje, že jde o skvěle napsané dílo. „Dobré divadelní hry nikdy nemají jedno téma. Dávají vyniknout tomu, co my - inscenátoři i diváci - sami cítíme jako svůj vlastní problém,“ dodal. Podobného názoru je i Ivan Krejčí, který v Liberci Revizora režíruje. Podle něho lidé za postavami neustále poznávají konkrétní osoby - hejtmany, primátory, podnikatele. „V Gogolových postavách je ukryt archetyp a ten když se povede objevit, tak je to úžasná sranda, a nejde vůbec o to, jestli víte, jak hra dopadne,“ upozorňuje.

Krejčí spolupracuje s libereckou scénou poprvé, je uměleckým šéfem ostravské Komorní scény Aréna, kde před nedávnem nastudoval jinou Gogolovu hru - Hráče. Ruského autora považuje za čím dál aktuálnějšího: „Když se v Hráčích karetní podvodníci kasají, že se nebudou živit prací, když se vysmívají zákonům, jichž se však poté, co jsou sami podvedeni, dovolávají (a to je vlastně v Revizorovi podobné) – je to přesný obraz současného myšlení. Ale když tenhle typ myšlení proleze společností, tak ji začne rozkládat. A to je přece něco, co právě teď žijeme…“ 

Revizor
Zdroj: Divadlo F. X. Šaldy/Leoš Skokan

Divadlo F. X. Šaldy Revizora poprvé uvede v pátek 26. dubna. V roli falešného revizora Chlestakova uvidíte Zdeňka Kupku. Dvojici užvaněných statkářů Bobčinskij - Dobčinskij hrají Tomáš Dianiška a Jakub Albrecht. V rolích manželky a dcery Hejtmana uvidí diváci Štěpánku Prýmkovou, respektive Lenku Langovou. K roli Hejtmana se po více než dvaceti letech vrátí Václav Helšus.