Středy na AVU: Tvůrčí možnosti kurátora výstav

Středy na AVU, dlouhodobý přednáškový cyklus Akademie výtvarného umění v Praze pro veřejnost, se už druhý semestr za sebou věnují historii kurátorství u nás. Všechny přednášky můžete opět sledovat v přímém přenosu a o den později i ze záznamu na webu ČT24. Začátek je vždy v 18:00. 24. dubna o tématu promluvila Vlasta Čiháková-Noshiro. Její přednášku, která se věnuje tvůrčím možnostem kurátora výstav, vám výjimečně nabízíme jen ze záznamu.

Středy na AVU - Tvůrčí možnosti kurátora výstav (zdroj: ČT24)

Anotace: Ohlédnutí výtvarné kritičky Vlasty Čihákové-Noshiro za performancemi a mediálními aktivitami, které realizovala na výtvarné scéně v Japonsku v 70. a 80. letech, a dále ve světě, kdy se také formovala úloha a činnost kurátora výstav. Svou zkušenost později zužitkovala v 90. letech při organizování tzv. tematických výstav ve vedení pražské výstavní síně Mánes a v soukromé galerii Behémót. Dnes vede Galerii kritiků v Paláci Adria v Praze a je zakladatelkou Ceny kritiky pro mladou malbu a její přesahy. Moderují: Ondřej Chrobák a Terezie Nekvindová.

Středy na AVU pořádá Vědecko-výzkumné pracoviště AVU ve spolupráci s Centrem nových strategií muzejní prezentace při MG v Brně a Ústavem pro dějiny umění FF UK v Praze. Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00.

Následuje: 15. 5. přednáška Radka Váni nazvaná Malý třesk.

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete na následujícím odkazu:

Více o přenosech debat, přednášek, ale i divadelních představeních na webu ČT24 si můžete přečíst zde: