Pardubické hudební jaro zakončí virtuos Giuliano Carmignola

Pardubice - Do Česka přicestoval italský houslový virtuos Giuliano Carmignola. Světově uznávaný umělec přijal pozvání organizátorů Pardubického hudebního jara. Jeho vystoupení bude tečkou za 35. ročníkem festivalu. Festival má letos poprvé mezinárodní účast.

Italský houslista, který je jedním z nejlepších současných interpretů barokní hudby, přijal nabídku, aby hrál s mladými umělci komorního souboru Barocco sempre giovane. „Přišla mi okamžitá odpověď, že s těmito mladými lidmi si velmi rád zahraje, což nás velmi potěšilo, protože vím, že jiní pořadatelé v Čechách, kteří ho mnohokrát zvali, tak úspěšní nebyli,“ říká Josef Krečmer, ředitel a dramaturg festivalu.

Giuliano Carmignola se narodil do hudební rodiny. Na housle hraje od pěti let. „Pamatuji se na tu úžasnou atmosféru, když se barokní hudba nesla kostelem. Do toho ta vůně kadidla a svíček. Můj táta s přáteli hráli Vivaldiho nebo Correlliho překrásná díla,“ vzpomíná.

Letošní 35. ročník festivalu Pardubické hudební jaro nabídl posluchačům od 26. března do 25. dubna osm koncertů. Další podrobnosti hledejte na webu přehlídky.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)