Divadlo v Dlouhé vzkřísí Jairovu dceru

Praha – Divadlo v Dlouhé nachystalo na 3. května novou premiéru Slečna Jairová. V hlavních rolích se představí Magdalena Zimová, Miroslav Táborský a Lenka Veliká. Překladu hry se ujal Tomáš Kybal a hudbu má na svědomí Vladimír Franz. Do poloviny června bude mít inscenace pět repríz.

Divadlo francouzsky píšícího belgického dramatika Michela de Ghelderoda kořenící ve vlámských lidových tradicích, literatuře i malířství a pojímané jako jakýsi divoký karneval, nastavuje člověku kruté zrcadlo. Alespoň tak jeho dílo vnímá dramaturg Štěpán Otčenášek. „Jeho postavy se zmítají mezi dobrem a zlem, Bohem a ďáblem, mezi skutečností a snem, životem a smrtí,“ řekl. 

Nejinak tomu zřejmě bude v inscenaci Hany Burešové Slečna Jairová. Groteskní mystérium se soustředí na jeden z nepříliš známých příběhů Nového Zákona o vzkříšení mrtvé dcery Jairovy. Muž jménem Jairos prosil Ježíše, aby přišel do jeho domu, kde umírala jeho dvanáctiletá dcera. Ačkoliv se zdálo, že je vše ztraceno, Ježíš jí přeci jen zázračně vrátil život.

Vyprávění se jen tak mimochodem odehrává na pozadí osudu Ježíše Krista. Ghelderode ale situoval příběh do svých rodných Flander a tradiční evangelickou verzi tak trochu zmodernizoval. Podle Otčenáška zde splývá reálné s fantaskním, současné s minulým a parodické s posvátným. 

Pokud se však na představení skutečně vydáte, připravte se na to, že vzduch nebude právě čerstvý – na jevišti se na varování režisérky prý kouří a používá se kouřostroj. To v době Ježíše asi opravdu nebylo…

Vydáno pod