AniFest přiveze Žlutá ponorka

Teplice - 12. ročník Mezinárodního festivalu animované tvorby AniFest rozšířil své působení a ve dnech 26. dubna až 1. května milovníky animovaných filmů potěší nejen Teplice, ale i Duchcov a Krupka. Malou pozvánkou před večerním oficiálním zahájením je dopolední promítání nových českých večerníčků a slovenské pohádky. V 19:30 pak v Koncertním sále Domu kultury v Teplicích odstartuje festival letošní čestný prezident, britský animátor a režisér Gerald Potterton, který také uvede projekci filmu Žlutá ponorka (1968) s hudbou Beatles, na které se slavný animátor podílel.

Další připomínkou Pottertonovy práce je Heavy metal (1981). V programu jsou zastoupeni i další přední světoví autoři, např. duo Vladimir Leschiov a Kaspar Jancis (Estonsko, Lotyšsko), Atsushi Wadya (Francie), Regina Pesso (Portugalsko), Ivan Maximov (Rusko) či Ülo Pikkov (Estonsko).

„Šestidenní festivalový program má co nabídnout všem generacím diváků. Na své si přijdou děti v pásmech večerníčků a pohádek. Dospělí ocení zvláště soutěžní celovečerní animované a loutkové filmy, nenarativní tvorbu a další snímky, které již sklízí úspěchy na filmových přehlídkách ve světě,“ upozorňuje Petr Šplíchal, nový výkonný ředitel AniFestu.

Soutěže se účastní 149 snímků, které porota vybrala z 1 400 přihlášených. Publikum potěší i díla, která již posbírala několik prestižních ocenění domácích i zahraničních, jako například Tramvaj Michaely Pavlátové (Annecy International Animated Film Festival) nebo belgický snímek Oh Willy… oceněný Evropskou asociací animovaného filmu Cartoon d'Or či nejlepší film posledního Montrealského festivalu Junkyard holandského režiséra Hisko Hulsinga.

Filmovou znělku letos vytvořil výtvarník a animátor Noro Držiak, držitel ocenění Český lev za film Alois Nebel (2011). Anifest 2013 připomene režiséra Břetislava Pojara, autora Zahrady (1977) a dalších nestárnoucích pohádek, a zároveň výtvarníka a kreslíře Vladimíra Jiránka.

V nabitém programu nechybí ani Mezinárodní soutěž filmů vytvořených dětmi od 12 let. Pro středoškolské studenty je určená přehlídka tvorby absolventů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a FAMU. Rovněž probíhají populární Školičky animace, dílny pro děti i hudební večerní program.

Kompletní program AniFestu najdete zde.