Jarwood Gallery - příjemné překvapení Hastingsu

Zajet si na jižní pobřeží Anglie, do oblastí mezi Brightonem a Doverem, se stává tak trochu módou. Svěží počasí, klidná viktoriánsko-edvwrdiánská atmosféra, čisté pobřeží, vzhledem k počasí i poměrně málo turistů a návštěvníků i možnost najít nečekaně zajímavá místa na častých výletech (vzhledem k chladnému počasí takřka nutných) přivádí sem, prozatím takřka neoficiálně, stále více Čechů. I cenově se nemusí návštěvníci nijak obávat, i když i zde je nutno si dát občas pozor. Náš tip však jde najisto.

Můžete totiž navštívit slavné historické město Hastings, známé a funkční od pátého století našeho letopočtu, později také používané jako brána římské říše zde v Británii. Pro většinu Čechů je však spíše známo jako místo slavné bitvy u Hastingsu v roce 1066, kterou připomíná celá řada vzpomínkové a dějepisné literatury, včetně samotného Shakespeara.

Nicméně toto město vyniká svojí starou částí, kde mezi historickými drobnými stavbami v úzkých uličkách nalezneme bezpočet malých moderních galerií a designových obchodů, které nabízejí kvalitní současné umění (ó, jak se liší od pražského rusko-bulharského marasmu podvodných prodejen pro turisty)! Příjemné překvapení na romantických toulkách městem však zajistí, pod vysokým křídovým klifem, moderní Jerwood Gallery, slavná výstavní prostora, kterou by zde neinformovaný návštěvník opravdu nečekal.

Moderní stavba, projektovaná ateliérem HAT, otevřená v roce 2012 v rámci úžasné aktivity podnikatele, mezinárodního obchodníka a hlavně milovníka moderního umění Alana Grieveho, obsahuje krásnou sbírku anglického moderního umění z období po druhé světové válce, až do let osmdesátých.

  • Hastings zdroj: Jerwood Gallery
  • Jerwood Gallery zdroj: Jerwood Gallery

Neinformovaný (český) návštěvník zde spatří vysoce kvalitní kolekci moderních anglických tvůrců, jako jsou L. S. Lowry, Augustus John, Stanley Spencer, Walter Sickert, Ben Nicholson, Patrick Caulfield, Maggi Hambling, Craigie Aitchison a Prunella Clough, kteří nejsou v Čechách prakticky vůbec známí. Přinášejí vysoce kultivovaný produkt, překvapující ve výtečně moderní stavbě, dobře pracující ve dvou podlažích se světlem a vzornou instalací. A jsou opravdu kvalitním doplněním vašeho deštivého dne zde na pobřeží.

Vydáno pod