Poťouchlý boj Klicperova divadla: Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho

Hradec Králové - Jedna z nejslavnějších divadelních komedií Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho dostala novou podobu v hradeckém Klicperově divadle. Ladislav Smoček ji původně napsal v šedesátých letech pro pražský Činoherní klub a divadlo ji dodnes hraje.

Klicperovo divadlo uvede nové nastudování v premiéře v sobotu 27. dubna v režii Davida Drábka. Grotesku o podivínském starém mládenci Burkem posunuli v Hradci do bláznivé situační crazy komedie, kde je všechno možné. Režisér tvrdí, že nechtěl dělat repliku notoricky známé inscenace Činoherního klubu a text hry se souhlasem Smočka upravil.

„Byl bych rád, kdyby výsledný pocit byl ten, že jste usmátí a zároveň si odnášíte pocit zvláštní nostalgie a melancholie za životem, který uběhl tak rychle,“ uvedl režisér.

Údernost, vtipnost a zároveň smutek

Drábek říká, že jde o jeho nejoblíbenější českou hru: „Má svůj surrealistický humor, svou údernost, svou neskutečnou vtipnost a zároveň smutek, existenciální pocit.“ Bližší podrobnosti k provedeným úpravám hry nechce před premiérou prozrazovat.

Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je snad nejslavnější inscenací pražského Činoherního klubu. Hraje se zde od roku 1966 kromě normalizační pauzy dodnes. „Tu roli hraju už od absolutoria na škole, kdy jsme to hráli ještě v režii Petra Schulhoffa,“ říká pražský Burke Boleslav Bolívka. Smočkova komedie byla přeložena do čtrnácti jazyků a hrála se ve většině evropských zemí.

V hradeckém nastudování se divákům představí herečka Pavla Tomicová a její kolegové Lubor Novotný, Jiří Zapletal, Miroslav Zavičár a Ondřej Malý. Dramaturgyní je Markéta Bidlasová, scénu navrhl Jan Štěpánek, kostýmy Simona Rybáková a hudbu složil Darek Král.

Další informace hledejte na webu Klicperova divadla.