Můj pes Killer je sakra dobrej. Ulovil Zlatého ledňáčka

Plzeň - Finále filmového festivalu Finále Plzeň, který je přehlídkou nových počinů tuzemské kinematografie, pařilo snímkům z koprodukce České televize. Zlatého ledňáčka v kategorii hraný film si odnesl Můj pes Killer režisérky Miry Fornay, v soutěži dokumentární tvorby si sošku odnáší Věra 68 Olgy Sommerové.

„Je to přímý, odvážný a ohromujícím způsobem silný film, který přináší osvětlující pohled na netoleranci velmi lidským způsobem a hluboce nás zasáhl,“ odůvodnila porota výběr Mého psa Killera v kategorii celovečerních hraných filmů. „Dvě slova, která nejlépe vystihují náš dojem z tohoto obdivuhodného filmu, jsou: Sakra dobrej!“ napsala v dodatku.

Druhého snímku slovenské režisérky Miry Fornay si všimli i diváci, kteří ocenili herecký výkon neherce Adama Mihála v hlavní roli. Divácká cena pro celovečerní film ale patří noirové detektivce Davida Ondříčka Ve stínu, která ovládla letos jak Českého lva, tak Ceny české filmové kritiky. V Plzni si připsala i výroční Cenu Asociace českých filmových klubů.

Mezi dokumenty porotu nejvíce přesvědčil výkon Věry 68. Film Olgy Sommerové je podle porotců víc než jen pouhým portrétem slavné gymnastky Věry Čáslavské. Cenu udělili „tomuto dojemnému a laskavému snímku za promyšlené prolínání archivního materiálu, osobních vzpomínek a politických událostí“.

Zvláštní cenu si vysloužily Otázky pana Lásky, dokument Dagmar Smržové o tom, co se děje v hlavě a duši schizofrenika. Cenu mu udělila i studentská porota, mezi hranými snímky studenty zaujal DonT Stop Richarda Řeřicha, a to „svým punkovým étosem, autentičností, buřičstvím i nostalgií po opuštěných ideálech“.

Dokumentární mládí vyzdvihly v Plzni dvě ocenění. Cena Václava Táborského je určena filmařům do 35 let. V letošním ročníku byla udělena dvojici Vít Klusák a Filip Remunda za dokument Život a smrt v Tanvaldu, který ČT odvysílala v rámci projektu Český žurnál mapující nejdůležitější události loňského roku. Snímek v severočeském městě natáčeli po tragické nonovoroční události, při níž tamní senior v sebeobraně zabil mladého Roma.

Cena Dagmar Smržové je také omezena věkovou hranicí 35 let. Udělována je za nejoriginálnější dokument. Takovým je podle poroty Největší přání, kterým Olga Špátová navázala na předchozí dva obdobné projekty svého otce Jana Špáty. Porota na snímku mimo jiné ocenila „optimisticky laděný obraz současné české společnosti“.

26. ročník Finále se konal v Plzni od 21. do 27. dubna.