Cenu za nejoddanější výkon 20. století získává královna Alžběta

Londýn - Držitelka filmového Oscara Helen Mirrenová získala cenu za nejlepší herecký divadelní výkon roku za své ztvárnění královny Alžběty II. ve hře Audience. Herečka při přebírání ceny poukázala na to, že opět zvítězila díky roli panovnice. Pak žertovala, že cenu by si zasloužila spíše sama Alžběta „za nejdůslednější a nejoddanější výkon 20. a nejspíše také 21. století“.

Umělkyně cenu Laurence Oliviera pro nejlepší divadelní herečku získala poprvé, ačkoli se v minulosti ocitla již třikrát na seznamu nominovaných. Sedmašedesátiletá Mirrenová se ztvárněním panovnice proslavila už na filmovém plátně, za svůj výkon ve snímku Královna získala v roce 2007 Oscara. Hru Audience, která sleduje setkávání královny s jejími premiéry, napsal Peter Morgan, který byl i scenáristou zmiňovaného filmu.

The Curious Incident

Celkovým vítězem letošního udílení britských cen Laurence Oliviera se stala inscenace podle bestselleru spisovatele Marka Haddona Podivný případ se psem (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time). Hra tak vyrovnala loňských rekordních sedm cen pro muzikál Matilda. Příběh autistického chlapce, který pátrá po člověku, který zabil psa ze sousedství, se proslavil už v knižní podobě. Vyšel také v češtině.

Luke Treadaway
Zdroj: Isifa/GettyImages/Dave M. Benett

Olivierovu cenu za herecký výkon získal i představitel hlavní role Luke Treadaway, starý pouhých 28 let. Překvapivě porazil své mnohem známější kolegy Ruperta Everetta, Marka Rylancea a Jamese McAvoye. Za roli chlapcovy matky porota ocenila Nicolu Walkerovou.

Ceny Laurence Oliviera se udělují od roku 1976 za inscenace v londýnských divadlech. V posledních letech se ceremoniál stal hojně sledovanou událostí, která si svým leskem nezadá ani s udílením amerických cen Tony. Moderátory večera byli herec Hugh Bonneville známý ze seriálu Panství Downton, a herečka Sheridan Smithová, několikanásobná držitelka Olivierovy ceny.