Teleautomat, Televarieté a „televýstava“. Výročí vysílání vrcholí

Na televizní obrazovce i mimo ni se odehrává šedesáté výročí zahájení televizního vysílání v bývalém Československu. Oslavy vyvrcholí v květnu, právě první májový den roku 1953 mohli totiž lidé poprvé sledovat Československou televizi ve své „čertově bedýnce“. Bohatý život oslavenkyně i její nástupkyně, České televize, připomíná program a nově také výstava. Zatrhněte si především dvě data: 1. a 4. května.

Už od začátku narozeninového roku 2013 vrací ČT na obrazovku seriály a filmy ze zlatého fondu. K Cirkusu Humberto, Panoptiku města pražského nebo oblíbeným večerníčkům od května přibudou i „remaky“ některých zábavních pořadů - v dnešní dramaturgii a s dnešními technickými možnostmi. Budete si tak moci vždy jeden večer opět zasoutěžit v Kufru, pobavit se u Šance či Neváhej a toč a zanotovat u Zpívá celá rodina.

V den samotného výročí, 1. května, se spustí Teleautomat. Pětihodinový komponovaný galaprogram znovu oživí nejlepší momenty šedesáti let televizního vysílání. Z 230 tisíc hodin záznamů, které se v archivu Československé a České televize nashromáždily, „sestrojil“ režisér Viktor Polesný s týmem scenáristů moderní Teleautomat s dobovou náplní. Okamžiky dokumentu, zpravodajství a publicistiky, seriálů, zábavy i dramatické tvorby přivede znovu na obrazovku Marek Eben, Zlata Adamovská, Jiří Korn, Jolana Voldánová a Viktor Preiss. Do hry budou moci samozřejmě vstoupit i diváci prostřednictvím SMS a webového speciálu.

Skutečný narozeninový večírek ale vypukne o pár dní později - na 4. května chystá ČT Galashow 60 jako vzpomínku na legendární Televarieté. Jiřina Bohdalová pozve diváky do dávné i nedávné minulosti, „do doby, kdy televize byla jenom jedna, pořadů bylo méně, ale dodnes na ně vzpomínáme“.

K historii televizního vysílání se ČT nechce vracet jen zábavní formou. Šest desítek let existence zmapují také dokumenty. „Televize je velkým fenoménem a zaslouží si, aby se o její bohaté historii vědělo. Proto jsme se rozhodli natočit řadu dokumentů, které přiblíží její vývoj, představí lidi, kteří stáli u jejích počátků, a nevyhnou se ani problémům, kterým musela čelit. Díváme se na ni totiž také z pohledu instituce veřejné služby, a mapujeme tak i období, kdy byla významným nástrojem propagandy. Vznikající dokumenty a filmy tak nenabídnou pouze vývoj televize z čistě faktografického úhlu, ale poskytnou i neotřelý a cenný vhled do historie média veřejné služby v dějinném kontextu,“ vysvětlil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Začátky vysílání Československé televize
Zdroj: ČT24/ČT

Například snímek Televise bude! je rekonstrukcí prvního televizního vysílání v Československu. Dokument Pod dlažbou je pláž režiséra Radima Špačka se ptá po smyslu a budoucnosti televize veřejné služby. Stranou nezůstanou ani nepříjemné televizní kapitoly - dokument Nízká vysoká hra odhaluje zákulisí výroby propagandistického snímku Československé televize, který byl v roce 1977 odvysílán v rámci kampaně ČST proti Chartě 77 a jejím prvním signatářům.

O TELEVIZI MIMO TELEVIZI

Na začátky televizního vysílání ale nemusíte vzpomínat jen před obrazovkou. 1. května se v Národním technickém muzeu otevře výstava, která až do konce roku představí vše, co souvisí s fenoménem televize. Vrací se k historii televize v obou významech - jako místu, kde vzniká vysílání, i jako přístroji.

Mezi 150 exponáty tak návštěvníci najdou televizní kamery, obrazové a zvukové režijní pracoviště a záznamové stroje z let 1953 až 2005 i televizory posledních šedesáti let. Nejstarší přístroj, který muzeum vystaví, bude mechanicko-optický přijímač s Nipkowovým kotoučem z roku 1934 pro příjem německé televize. Na druhém konci časové osy si budou moci návštěvníci osobně vyzkoušet funkční kamerový televizní řetěz, zapůjčený na výstavu ze současného studia České televize.

Do něho se zájemci mohou přijít podívat i osobně - při dnu otevřených dveří 4. května, kdy budou veřejnosti zpřístupněna studia v Praze, v Brně i Ostravě. O oslavách šedesátého výročí se více dočtete na webovém speciálu.

V ŠEDESÁTI ŽIVOT NEKONČÍ

"Programová nabídka k '60 letům' vychází z připomenutí tradice, ale přináší zároveň projekty na ni navazující nebo úplnou inovaci, která má posílit originalitu a vitalitu České televize a předznamenat kvalitativní změnu, k níž ČT vykročila v roce 2013 a naplno se projeví obohacením žánrů a forem v následujících letech. Smyslem programové skladby k jubileu není pouhé vzpomínání, nýbrž prezentace silné národní televizní tradice ztělesněné tvorbou minulosti i současnosti," upozorňuje ředitel programu ČT Milan Fridrich.

V druhé polovině roku proto ČT souběžně se zlatým fondem nabídne i novinky ze současné dramatické tvorby: pokračování seriálu Sanitka, ambiciózní historický cyklus o největších okamžicích české novodobé historie České století anebo „moderně laděnou“ detektivku Cirkus Bukowsky. „Významnou událostí bude spuštění nového dětského kanálu ČT :D a kulturního ČT art,“ připomíná další významný milník českého televizního vysílání generální ředitel ČT Petr Dvořák.