Čína vystavuje Warhola - bez portrétu Mao Ce-tunga

Šanghaj (Čína) - Muzeum současného umění v čínském velkoměstě Šanghaji zahájilo v neděli výstavu děl amerického mistra pop-artu Andyho Warhola. Chybí však jeho slavné portréty bývalého čínského vůdce Mao Ce-tunga. Výstava už byla instalována v Singapuru a Hongkongu; po Šanghaji zamíří do Pekingu a japonského Tokia.

Muzeum Andyho Warhola v americkém Pittsburghu, které poskytlo více než tři sta vystavovaných položek, již s předstihem několika měsíců oznámilo, že na žádost čínských pořadatelů nebudou vystavovány malby Mao Ce-tunga.

  • Ředitel Warholova muzea Eric Shiner: „Chtěli jsme Číně představit dílo Andyho Warhola. Pokud by tyto malby měly být v jakémkoli ohledu problém, pak je tam nechceme.“

Čína v 60. a 70. letech minulého století vybudovala kolem vůdce Maa kult osobnosti, v jehož rámci byl uctíván i řadou soch a obrazů. Po jeho smrti v roce 1976 však portréty i sochy z valné většiny v zemi zmizely úměrně tomu, jak se jeho historická úloha revidovala.

Kulturní centrum s cenzurou?

Šanghaj, nejlidnatější město a finanční středisko Číny, se rovněž snaží profilovat jako umělecká metropole, která stojí na stejné úrovni s New Yorkem a Paříží. V říjnu se tu otevřela vládou financovaná muzea moderního a současného umění. Ale kritici se ptají, jak se Šanghaj může stát skutečným kulturním střediskem, když vláda cenzuruje umění, jež považuje za politicky citlivé nebo pornografické.