Slovenské divadlo v Praze slaví osmnáctiny

Praha - Svíčky na dortu v podobě Bratislavského hradu sfoukla v pondělí 29. dubna Hana Heřmánková s herečkou Annou Šiškovou v kavárně Divadla Bez zábradlí. Obě dámy tak zahájily osmnáctý festival Slovenského divadla v Praze. Na plnoletost oblíbené přehlídky si pak sklenkou vína připili herci Divadla Bez zábradlí a další lidé, kteří mají slovenskou kulturu rádi. Mezi jinými Josef Carda, Jana Švandová a Zdeněk Žák. Dále pak Dana Morávková, Petr Malásek, velvyslanec Slovenské republiky Peter Brňo nebo známý chirurg Pavel Pafko.

V Divadle Bez zábradlí, kde se stejně jako v minulosti divadelní přehlídka odehrává, nabídne festival od 2. května do 3. června šest oceněných titulů a novinek současné slovenské scény. „Zajímavá bude určitě hra Sedem dní do pohrebu, která byla na Slovensku vyhlášena nejlepší inscenací sezóny,“ říká ředitelka festivalu Hana Heřmánková. Nejvíc je ale zvědavá na titul Psota nezávislého Divadla Pôtoň, kterým přehlídka v červnu vyvrcholí.

V šesti inscenacích se divákům představí herecké hvězdy jako je Milan Lasica, Szidi Tóbiás, Milan Ondrík, Miroslav Noga či Marián Labuda mladší. „Zavedené scény jako je Radošinské naivné divadlo, Astorka nebo Štúdio L+S mají v Praze už své stálé příznivce,“ dodává ředitelka festivalu Hana Heřmánková, podle níž festival postupně vyrostl z plenek až do krásné plnoletosti.