Stonat láskou lze na Karlštejně i v kostýmu Karla IV.

Praha - Legendární filmový muzikál Noc na Karlštejně, ve kterém v hlavních rolích vystupovali Vlastimil Brodský a Jana Brejchová, slaví 40 let od svého vzniku. Kulaté výročí připomene na hradě Karlštejn výstava kostýmů použitých ve filmu. Návštěvníci si mohou prohlédnout 30 originálních kostýmů a kostýmních doplňků včetně originálu paruky, kterou nosila Jana Brejchová. Výstava bude otevřena v konírně Císařského paláce hradu Karlštejn od 1. května do 30. září.

„Výstavě předcházela v některých případech i několikaletá příprava, protože kostýmy se v barrandovském fundusu dohledávaly postupně. Barrandov studio totiž spravuje více než 300 000 kostýmů. Hrubým odhadem by se dalo říci, že ve filmu bylo několik stovek kostýmů, protože zde hrál početný kompars. To, že se nám podařilo dohledat kolekci nejdůležitějších kostýmů, považuji za malý zázrak,“ prohlásila autorka výstavy Věra Krátká z Barrandov Studia, která za nejzajímavější kostýmy označila ty, které nosili Karel Höger nebo Waldemar Matuška. „Kostým pana Högera vážil několik kilogramů a byl celý ušit z kůže,“ upozornila Krátká.

Slavný snímek bude i tématem večerních prohlídek. „Budeme s návštěvníky obcházet místa, kde se film skutečně točil, nebo místa, která se pak stala předlohou pro studiové zpracování,“ informoval zástupce kastelána Lukáš Kunst.

Kostýmy, z nichž některé patří do sbírky ministerstva kultury a mají status „kulturní dědictví“, navrhla Irena Greifová.

Výstava kostýmů z filmu Noc na Karlštejně (zdroj: ČT24)

Film Noc na Karlštejně je považován za jeden z nejlepších českých hudebních filmů. Byl natočen v roce 1973 na námět stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. Scénář a režii měl Zdeněk Podskalský, písně, které se staly velmi populární, napsal Karel Svoboda s Jiřím Štaidlem.

Hrají: Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jaroslav Marvan (ve své poslední filmové roli purkrabího Buška z Velhartic), Waldemar Matuška, Karel Höger, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík a další.

  • Plakát na výstavu kostýmů z filmu Noc na Karlštejně zdroj: Karlštejn
  • Plakát na výstavu kostýmů z filmu Noc na Karlštejně zdroj: Karlštejn