Na Hradě zpívala Magdalena Kožená s Berlínskou filharmonií

Praha – Uznávaná mezzosopranistka Magdalena Kožená vystoupila na Pražském hradě. Dnes dopoledne jako předznamenání Pražského jara zazpívala za doprovodu Berlínské filharmonie. Ta si každoročně vybírá jednu evropskou metropoli, aby první květnový den oslavila výročí svého vzniku roku 1882. O necelý týden později, 6. května, vystoupí Kožená s mimořádným písňovým recitálem, který kromě Prahy představí již jen v londýnském Barbican Centre.

Dnešní vystoupení se konalo v rámci galakoncertu Berlínské filharmonie, který již na první máj předznamenal mezinárodní festival klasické hudby Pražské jaro. Filharmonii vedl partner Kožené dirigent Simon Rattle.

Madagaskar a lidové slovenské písně

Na recitálu 6. května Koženou doprovodí její dvorní klavírista Malcolm Martineau. S výjimkou Ravelova písňového cyklu Histoires naturelles a Dvou hebrejských melodií stejného skladatele, které už v Česku uvedla, bude s repertoárem debutovat nebo s ním vystupovala zatím jen v zahraniční.

V podání Kožené zazní tři písně inspirované tradiční madagaskarskou poezií - Chanson madécasses, pěvkyni doprovodí také violoncellista Tomáš Jamník a flétnista Kaspar Zehnder. Kožená přednese i Haydnovu kantátu Ariadna na Naxu.

Magdalena Kožená
Zdroj: ČT24/ISIFA

Fanoušci pěvkyně se dočkají také lidových slovenských písní nazvaných Vesnické scény, bude to zcela první možnost slyšet Koženou zpívat v Čechách hudbu Bély Bartóka.

Kožená letos sklízí úspěchy za své předchozí sezony. Dostane například prestižní Händelovu cenu, kterou uděluje rodiště slavného německého skladatele Halle za mimořádnou interpretaci jeho díla. Kožená ji převezme 14. června jako první Češka v historii. Příští rok bude se svým manželem Simonem Rattlem patronkou projektu Rok české hudby.

Další informace hledejte na webu Kultura na hradě.