Zemřel básník Antonín Brousek, držitel ceny Jaroslava Seifereta

Jindřichův Hradec - V jednasedmdesáti letech zemřel dnes v Jindřichově Hradci básník, překladatel a filmový kritik Antonín Brousek. Spisovatel, jenž strávil část svého života v emigraci, obdržel v roce 1995 literární Cenu Jaroslava Seiferta.

Podle publicisty Karla Hvížďaly byl Brousek básníkem s mimořádným talentem a citem pro češtinu. „Stejně tak skvěle později ovládal němčinu a ruštinu,“ řekl Hvížďala. „Patřil spolu s Ivanem Wernischem a Petrem Kabešem k takovým nejsilnějším představitelům naší generace,“ dodal.

Brousek je autorem několika básnických sbírek. Mezi nejslavnější patří Vteřinové smrti, za níž obdržel Cenu Jaroslava Seiferta. V roce 1963 na sebe upozornil prvotinou Spodní vody. „Ta sbírka byla trošku takovým zjevením, vyšla v době, kdy poezie spíš byla jen pod pokličkou,“ připomněl Hvížďala.

Brousek po roce 1968 emigroval do Německa, spolupracoval s nakladatelstvím 68 Publishers Josefa Škvoreckého, přednášel na univerzitě v Hamburku. Po roce 2003 se trvale vrátil do České republiky. Nejprve žil v Praze a poslední léta strávil s manželkou v Třeboni na Jindřichohradecku. Před několika dny byl hospitalizován v Jindřichově Hradci s vážným onemocněním, jemuž podlehl.

Vydáno pod