F.X.Kalba a ti druzí. WTF?! Co je tohle za festival?

Liberec – Divadlo F. X. Kalby (ne, nepřeslechli jste se) od zítřka organizuje třídenní WTF?! Festival s podtitulem Festival současného divadla. Na něm vystoupí zástupci české undergroundové kulturní scény, v Malém divadle F. X. Šaldy se jich od pátku do neděle vystřídá zhruba třicet.

„Organizátoři z divadla F. X. Kalby, jakési undergroundové odnože divadla F. X. Šaldy, slibují jednu z největších kulturních událostí roku v Libereckém kraji,“ představil mluvčí divadla F. X. Šaldy Jakub Kabeš neskromné ambice organizačního souboru.

Pořadatelé nejvíc sázejí na páteční inscenaci Dresscode: Amis a Amil z repertoáru pražského divadla A Studio Rubín. „Hra je ve svém domácím divadle vyprodána na měsíce dopředu, proto mám radost, že se nám podařilo produkci přivést na náš festival a představit ji i libereckému publiku,“ uvedl jeden z organizátorů akce Tomáš Dianiška. 

Čím kontroverznější, tím lepší - motto festivalu WTF?! se nabízí skoro samo. Pozornost návštěvníků hodlá upoutat také projekt 120 dnů svobodyskupiny Lachende Bestien, který jinak uvádí Divadlo Na zábradlí. „Inscenace vycházející z románu markýze de Sade je proslulá explicitním zobrazováním nahoty a získala si kultovní pověst,“ láká Dianiška. 

  • WTF?! festival zdroj: Fb archiv
  • WTF?! festival zdroj: Fb archiv

Festivalovou premiéru si odbyde představení Cela reflektující fiktivní události, při nichž byla trojice nejmenovaných libereckých herců zatčená za sprejerství. Na akci se představí také výtvarník Richard Loskot, brněnský audiovizuální projekt, žonglérské duo Bratři v tricku nebo Míra Božská se svou módní show. Návštěvníky festivalu čekají i vernisáže, happeningy, koncerty a stánky s uměleckými předměty. 

WTF?! se letos odehraje podruhé. První ročník na podzim 2011 byl však pouze jednodenní.