Jak se dělá litografie, prozradí Suchánkova výstava na Hradě

Praha - V pondělí 6. května od 16:00 hodin budou mít návštěvníci výstavy Melancholická ulita Vladimíra Suchánka na Pražském hradě možnost zhlédnout praktickou ukázku tisku originální litografie na ručním litografickém lisu, který je součástí expozice. Umělecký tiskař Petr Korbelář připraví a vytiskne kresbu, kterou Suchánek vytvoří na litografickém kameni.

Úspěšná výstava celoživotní tvorby tohoto akademického malíře v Císařské konírně tak vstoupí do posledního týdne, skončí v neděli 12. května. Výstavu k umělcovým 80. narozeninám uspořádala Správa Pražského hradu a Kabinet české grafiky.

Známkovou tvorbu a drobnou grafiku Vladimíra Suchánka vystavuje do 23. června Poštovní muzeum v Praze. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout i podklady k jeho známkám Znamení zvěrokruhu, které prošly rukama snad každého, kdo měl co do činění s posíláním poštovních zásilek. Jeho jedinečnou litografickou tvorbu evokuje návrh známky Jean Gaspard Deburau, působivá je předloha připomínající milénium od smrti sv. Vojtěcha.

Výstava grafiky Vladimíra Suchánka Melancholická ulita (Císařská konírna Pražského hradu, 2013)
Zdroj: ČT24/Správa Pražského hradu