Česko Goes to Bollywood. A naopak

Bombaj - Premiérou celovečerního němého filmu Rádža Hariščandra se před sto lety spustil v Indii stroj jménem Bollywood. Každoročně produkuje stovky snímků, které si svým osobitým stylem získaly fanoušky po celém světě. Ani k nám není z bombajských studií zas tak daleko. Bollywoodské filmy se promítají i v Česku a jedna z bollywoodských hereckých hvězd je Češka.

„Byl jsem mockrát v indickém kině a strašně závidím jejich tvůrcům, když vidím plné sály a nadšené lidi, kteří na jeden film jdou třeba několikrát po sobě kvůli oblíbeným scénám,“ srovnává indické diváctvo s českým režisér Radim Špaček, který spoluorganizuje v Praze Festival bollywoodských filmů.

Koná se už více než deset let, přestože bollywoodský film působí na české diváky poněkud nezvykle - scénami se zpěvy a tanci přerušují indičtí filmaři romantické i akční snímky. Některé se natáčely v českých lokacích. Věděli jste, že v jednom z takových bollywoodských filmů se mihnul i redaktor České televize Richard Samko? „Bollywoodská produkce nabízela velice zajímavý honorář, na druhou stranu měla velké nároky na muzikanty a tanečníky. Muzikant skutečně musel umět hrát a tanečník umět tančit,“ zavzpomínal na své zkušenosti s natáčením.

Česká stopa v Bollywoodu je ale výraznější než pár rolí v komparzu. Yana Gupta, jedna ze zářivých indických hvězd, se narodila jako Jana Synková v Brně. V Indii začínala jako modelka, teď už má na svém kontě jedenáct filmů a patří mezi tamní celebrity. Indové prý své filmové hvězdy milují. „Pro většinu lidí tady je být součástí filmu nebo být filmová hvězda to nejlepší, co se ti může v životě stát,“ říká Yana Gupta.

Název Bollywood vznikl složením názvu města Bombaj, kde jsou filmová studia, a slova Hollywood. Americkou továrnu na sny ale už co do počtu natočených filmů překonal - ročně jich v Bollywoodu vznikne třináct set až patnáct set. A Hollywood si konkurence všímá. „Podívejte se na filmy Milionář z chatrče nebo Moulin Rouge, jsou inspirované bláznivým bollywoodským stylem, muzikálovostí a potrhlostí,“ domnívá se Radim Špaček.

Bollywoodské tržby ale za těmi hollywoodskými pokulhávají. I když se v indických studiích točí třikrát víc filmů, indičtí filmaři vydělávají čtyřicetkrát méně.

Vydáno pod