Svou Last Night prožije Bělohlávek po Londýně i v Praze

Praha - Jako první hostující dirigent v historii Symfonického orchestru BBC byl jmenován jeho šéfdirigentem. A byl také prvním dirigentem, jehož rodným jazykem nebyla angličtina, velkolepé Last Night of the Proms, která tradičně zakončuje festival BBC Proms. Záznam koncertu z roku 2012, jímž se Jiří Bělohlávek rozloučil s orchestrem BBC, promítne 5. května pražská La Fabrika. Součástí programu bude i koncert a debata s Jiřím Bělohlávkem.

V Symfonickém orchestru BBC působil Bělohlávek jako hostující dirigent od roku 1995, šéfdirigentem se stal o jedenáct let později. Tečkou za jeho působením bylo dirigování posledního koncertu loňského festivalu BBC Proms, „největšího a nejdemokratičtějšího hudebního festivalu na světě“, jak jej Bělohlávek popisuje. 

Z Londýna zamířil do Prahy, kde přijal nabídku na post šéfdirigena České filharmonie. Významný tuzemský symfonický orchestr je také partnerem BBC Last Proms v La Fabrice, kde bude v neděli promítán záznam Bělohlávkova rozlučkového koncertu s orchestrem BBC.

Last Night of the Proms 2012, závěr festivalu vážné hudby, který se pod hlavičkou BBC koná od roku 1927, mohly sledovat tisíce posluchačů v koncertním sále londýnské Royal Albert Hall, ale také díky přenosu na plazmové obrazovky lidé v Hyde Parku. Atmosféru hudebního zážitku se prostřednictvím filmového plátna pokusí na diváky přenést i La Fabrika.

Dirigent Jiří Bělohlávek
Zdroj: Yui Mok/ČTK/AP

Promítání se osobně účastní šéfdirigent Bělohlávek. „Diváci budou mít jedinečnou příležitost zeptat se ho na neformálním večeru na to, jak se liší fungování Symfonického orchestru BBC a České filharmonie nebo jaké pocity zažívá člověk, který řídí stovku špičkových hudebníků, aniž by jediný z nich mluvil česky,“ zve na na setkání za pořadatele Tereza Kocian.

A hudba nezazní jen z filmového plátna - na programu bude i koncert souborů Collegium a Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie.