Český snímek M. O. bude bojovat o studentského Oscara

Praha - Český student má po letech znovu šanci získat Oscara. Mezi devět nominací z celého světa se probojoval krátký animovaný film Jakuba Kouřila M. O. Tvůrce už za něj dostal cenu pro nejlepší tuzemský studentský snímek na Českých lvech.

Jakub Kouřil si vymyslel bizarní příběh osamělé babičky, která si pro zpestření svých dnů objedná poštou mechanického dědečka. Stačí ho jen složit, otočit klíčkem a má doma partnera, robot ale dokonce funguje i jako uklízečka.

Film je kombinací několika technik - babička je živá, ale třeba dědeček vznikl kompletně v grafickém programu Photoshop. Práce na filmu trvaly přes rok. Z toho osm měsíců strávil Kouřil zavřený ve střižně. Film skládal z několika samostatně nasnímaných vrstev. Navíc pak ručně musel dokreslit sedmdesát procent záběrů. 

Americká komise vybere během příštích týdnů tři zahraniční studentské filmy, které získají  Oscara. Slavnostní vyhlášení proběhne 8. června v Los Angeles. Studentského Oscara, který se uděluje nezávisle na hlavní soutěži, si ze Spojených států zatím přivezl jen Jan Svěrák, a to za film Ropáci v roce 1989.

Film o robotickém dědečkovi (zdroj: ČT24)