Scary Movie 5 - ještě děsnější biják, než jsme čekali

Scary Movie je z definice laxativní výplach, který se vámi prožene jako průjem, o němž po spláchnutí za chvíli úlevně nevíte. Dávno je pryč doba, kdy jsme nedůvěřivě zírali, čím vším je možné upatlat filmové plátno, a nejistě se rozhodovali, zdali se tomu máme křečovitě smát nebo raději usedavě plakat (a oboje nám připadalo pitomé, protože by nás u toho mohl někdo načapat).

Po čtyřech předchozích, více či méně slaboduchých blábolech vás už tenhle výhřez nemá čím překvapit a přece se tak (alespoň v mém případě) stalo. Od pětky jsem čekal jen recyklované ždímání schématu, ojetého jako vysloužilá poběhlice. Ale dostalo se mi nového poznání (s nímž zatím nevím jak naložit), totiž že zhovadilost není daná konstanta, ale proměnlivý vektor, který lze brutálně eskalovat až k nedozírným obzorům nejtrapnější prdlosti.

Scary Movie: Děsnej biják z počátku milenia, bylo ještě možné akceptovat jako docela zábavnou ptákovinu, která se parodicky strefovala hlavně do Vřískotu a teenagerovské vyvražďovačky Tajemství loňského léta. Vtipné, trapné, blbé a originální tady bylo ještě jakžtakž v rovnováze, a když z rozpočtu nějakých devatenáct milionů dolarů káplo skoro tři sta, bylo jasné, že je tady počátek výživné série.

  • Scary Movie 5 / Ashley Tisdaleová zdroj: Bontonfilm
  • Scary Movie 5 / Heather Locklearová, Ashley Tisdaleová zdroj: Bontonfilm

A tak do roka a do dne začala kinosály devastovat úchylná dvojka namlsaných, ale hlavně úchylných bratrů Wayansových, nechutný, buranský humus, citující po svém třeba Hanibala, Nezvratný osud nebo Charlieho andílky. Úvaha, že když se vrazí víc peněz (čtyřicet pět milionů dolarů), tak se také víc vydělá (nakonec něco kolem sto čtyřiceti), se nenaplnila, ale pořád to byl vejvar, který neodrazoval od realizace trojky.

A ta se vůbec nemazala s blockbustery roku, jako byl třeba Pán Prstenů, Harry Potter, Matrix nebo Kruh, přičemž úchylné sourozence na režijním křesle nahradil klasik parodického žánru, již lehce vyšeptalý, ale stále natáčení schopný mistr parodie David Zucker (Připoutejte se, prosím!, Bláznivá střela). Méně fekální, anální, laxativní a k poblinkání, více oldschoolové a zábavné.

Kdo si tehdy naivně říkal, že dochází k obratu a začíná se blýskat na lepší časy, dostal ale vzápětí pecku mezi oči (nebo do ještě citlivějších míst), neboť čtyřka, která v roce 2006 celou pomatenou sérii zatím končila, nebyla zas víc, než slaboduchou vykrádačkou, v níž demencí celého projektu převálcovaný Zucker pomateně kostil hlavně Válku světů, Vesnici, Milion Dollar Baby či Zkrocenou horu. A bylo vcelku jasné, že dokud se za čtyřicet pět vložených milionů vyinkasuje téměř sto osmdesát, pojede tahle vyšeptalá kára z komediální kafilérie dál…

Jenomže zpočátku byl dlouhých sedm let klid, jenž v optimistech vzbuzoval pocit, že tenhle odpad má už definitivně po kremaci a pesimisty nutil k číhavému ohlížení přes rameno, odkud že to znovu přiletí. A taky že přiletělo! Jen zteřelého skoro geronta Davida Zuckera, kterého v seniorském věku již vysilovalo tvářit se, že je pořád rozparáděně cool, nahradil na režijním křesle Malcolm D. Lee, jenž se evidentně nechtěl povyšovat nad ostatní, a tak udělal všechno pro to, aby pětka byla stejně stupidní, zhovadilá a neskutečně debilní, jako její pošahaní předchůdci. A představte si, že se mu to vážně povedlo!

  • Scary Movie 5 / Snoop Dogg, Chris Elliott zdroj: Bontonfilm
  • Scary Movie 5 / Charlie Sheen, Lindsay Lohanová zdroj: Bontonfilm

Do svého slepence implantoval toporného (ale hlavně úplně zbytečného) vypravěče, což vykompenzoval tím, že dal padáka oblíbené Cindy a Brendě, čímž vytočil diváky, kteří na nich ujížděli a brali to jako osobní útok. Jako návnadu předhodil letmé mihnutí Charlieho Sheena a do zbytku dotlačil nejapné, nudné, ulítlé a prázdné žertování na tematiku, představovanou hororovými seancemi typu Paranormal Activity, Lesní duch a Mama či oscarovou Černou labutí nebo poslední Planetou opic.

Na první dobrou tu nefunguje skoro nic, jednotlivé epizody drží pohromadě jen chatrné kontexty a všeprostupující bzdění chlupaté služebné, jiné jsou z jakýchkoli souvislostí vytrženy (viz sekvence, kdy jdou dva zhulenci, sjetí bombovým matrošem, lesem a plkají o ničem).

Scary Movie 5 tak dokazuje, že dno může být ještě mnohem hloub, než jsme očekávali, takže odrazit se od něj, protože dál už to nejde, může ještě nějakou dobu trvat. V rámci úsporné stopáže, která po odečtení titulků může činit označení filmu jako celovečerní a dlouhometrážní docela problematickým, se vlastně moc není čemu smát, nebudete-li se sami podvádět a vydávat trapák za humor. Za břicho se budete popadat daleko spíše proto, že se vám bude ze všeho dělat blbě.

Pro rozptýlení se pak můžete zabývat maximálně úvahami, zdali je v rámci téhle pokaněné a na jiných parazitujících série odpornější a horší dvojka nebo pětka, což není dvakrát příjemné ani jednoduché, a už vůbec ne smysluplné (pseudo)intelektuální cvičení. Neboť oba uvedené příklady jsou vskutku mimořádně odpudivé, a ať již dospějete k čemukoli, nevím k čemu vám to nakonec bude.

Největší horor ale je, že na něco takového jako Scary Movie 5 se vůbec prodávají lístky do kina a že se našel někdo, kdo do tohohle projektu vrazil nějakých padesát milionů dolarů. Zatím to ale slibně vypadá, že se moc nenapakuje, což by mohlo případné další investory konečně definitivně odradit. V úvodu téhle úchylné seance se dozvíte, že jeho tělo nalezli 5. května – ale jeho mrtvola kalila až do pětadvacátého. Věřme, že tahle dlouho pařit nebude.

SCARY MOVIE 5. USA 2013, 86 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Malcolm D. Lee. Scénář: Phil Beauman, Jason Friedberg. Kamera: Steven Douglas Smith. Hudba: James L. Venable. Hrají: Ashley Tisdaleová (Jody Sandersová), Simon Rex (Dan), Erica Ashová (Kendra Brooksová), Katt Williams (Blaine Fulda), Terry Crews (Martin), Gracie Whittonová (Kathy), Lidia Portoová (Maria), Charlie Sheen. V kinech od 2. května 2013.

Vydáno pod