V krematoriu je Krásno. Díky Ondřeji Sokolovi

Šumperk - „Vrátili jsme se po dvaceti letech do Šumperka, jsme v krematoriu a moc si to užíváme,“ podělil se o své dojmy z prvních dnů natáčení Martin Finger. Spolu s Petrem Vydrou a Ondřejem Sokolem napsal scénář k Sokolovu celovečernímu režijnímu debutu. Jmenuje se Krásno, ale o krásných věcech nejspíš příliš nebude.

První klapka krimikomedie padla o víkendu v šumperském krematoriu. V Šumperku tvůrci filmu vyrostli a v tomto městě se také příběh, který rozvíjí skutečné události, odehrává. Název je odvozen od jezera ležícího nedaleko Šumperka. „Je dalším hercem příběhu,“ tvrdí o Šumperku Ondřej Sokol. „Pohybujete se po městě, které vám patřilo a už vám dávno nepatří. Je to zvláštní mix sentimentu a toho, že se vám město mstí za to, že jste ho opustili. I to je další téma tohoto filmu.“

Částečně autobiografický příběh se má točit kolem absurdní smrti matky jeho kamaráda. „Důležitými postavami jsou i dva majitelé pohřební služby,“ vysvětlil Finger, proč natáčení začalo v krematoriu. Ony dva „idioty, kteří se rozhodnou vzít spravedlnost do svých rukou“, hraje právě on a Ondřej Sokol. Ve filmu se objeví také Jana Krausová, David Matásek, Hana Maciuchová a Michal Suchánek.

Natáčení komediálního snímku v neveselých prostorách nepovažuje za žádný protimluv. „My bychom chtěli, aby to bylo nezvyklé. U nás se za komedii pokládá film, ve kterém se říkají vtipné věty, ale tady mám pocit, že ty situace jsou celkově tak nadsazené a zvláštní, že jsou mnohdy až k smíchu, i když vás z nich někdy mrazí. Takhle by to mělo být,“ přeje si.

Výsledné podobě filmu mohou napomoci i budoucí diváci. „Natáčení není levná záležitost. Rozhodli jsme se proto využít crowdfundingu, který se k financování filmů využívá i venku,“ upřesnil producent Vojtěch Frič. Za příspěvek na snímek mohou lidé požadovat od trička s Krásnem až po roli ve snímku.

První promítání plánují tvůrci na konec prosince. Do kin by měl snímek vstoupit 30. ledna a o rok později ho prý možná na Nový rok odvysílá Česká televize, která je koproducentem.