Doba ledová: lenochod, tygr a mamut zez Plzně

Plzeň - Jednonohý nosorožec, pták moa, šavlozubý tygr a samozřejmě mamut se vrátili do Plzně. Ne, řeč není o pokračování oblíbeného animáku Doba ledová, ale o modelech pravěkých zvířat, které si můžete prohlédnout v Západočeském muzeu. Svou nepatrnost můžete porovnat s Giganty doby ledové v životní velikosti.

Rozhovor se Zdeňkem Kočíkem o výstavě (zdroj: ČT24)

Modely vyhynulých zvířat byly vyrobeny podle paleontologických nálezů. „Největším exponátem je mamut, 4,5 metru vysoký a vážící zhruba 750 kilogramů. Uvnitř je kovová konstrukce, na níž se dává polystyren, který se tvaruje. Místo srsti má koudel, menší exponáty mají srst ze žijících zvířat, například na medvědovi je obarvená ovce,“ prozradil za organizátory výstavy Zdeněk Kočík. Detaily jako rohy, kly nebo drápy jsou dílem filmových maskérů a oči vyrobil oční protetik.

Výroba jednotlivých zvířat trvala od dvou měsíců po jeden rok. Nejpracnější byla menší zvířata s krátkou srstí, na nichž je vidět každý detail. „Nejvíce práce si vyžádal lev s koněm. Ještě více ale mamut v boji se třemi lidmi, který byl v Praze, ale sem se bohužel nevešel,“ upřesnil Kočík.

Expozice se do Plzně přestěhovala právě z Prahy. Dále poputuje do Liptovského Mikuláše a příští rok do Olomouce. Už v roce 2010 představilo Západočeské muzeum 11 modelů pravěkých zvířat z doby ledové; expozici navštívilo za tři měsíce 53 tisíc lidí, což byl rekord v dosavadní historii instituce.

Výstava se do Plzně vrací po třech letech v rozšířené podobě. Zastoupeny jsou na ní druhy, které vyhynuly před 10 tisíci lety vlivem klimatických změn, ale i ty, které vyhynuly před „pár staletími“ rukou člověka. Kromě zmíněných si lze podrobně prohlédnout třeba pozemního lenochoda, obřího pásovce, hyenu nebo medvěda, který je na výstavě loven pravěkými lidmi.

Na cestu do pravěku se v Západočeském muzeu můžete vydat od 8. května do 23. června.