Johan Theorin ve Skrýši odkrývá, co mělo zůstat skryté

Praha – „Sever Evropy navštívil jen málokdo. Pro čtenáře je to něco exotického, temný a studený Sever je přitahuje. Chtěl bych dát psát napínavou literaturu. Chci vyprávět o záhadách, které jsou trochu mrazivé. Asi to má souvislost s tím, že mi z paměti nikdy nevymizely historky, které jsem slýchal v dětství. Fascinují mě,“ říká jeden z nejúspěšnějších švédských spisovatelů Johan Theorin, kterému v Čechách právě vyšel detektivní román Skrýš.

Čtvrtou Theorinovu knihu mnoho literárních kritiků označilo za nepříjemně mrazivou. To, že čtenáře doslova pohltí a propustí ho až s koncem, je způsobeno originálním stylem vyprávění, ale i tématem. „Pojednává o temnotě v člověku, o nedosažitelné lásce a o přátelství, které se rodí z pocitu outsiderství. Je to dovedně komponovaný psychologický román, v němž napětí roste s každou novou stránkou,“ charakterizuje dílo kritička Gunilla Weddingová z Norra Skåne.

ANOTACE - Jan Hauger, devětadvacetiletý učitel, přichází pracovat do mateřské školky v jednom větším městě na západním pobřeží Švédska. Mýtina ale není běžná školka – sousedí totiž s psychiatrickou Klinikou svaté Patricie, jíž se mezi lidmi říká Svatá Psycho, zvláštním zařízení s ostrahou, kde jsou internováni psychicky narušení pachatelé násilných trestných činů. Mezi nimi jsou i rodiče dětí z Mýtiny. Smyslem pobytu dětí ve školce je, aby jim byl s rodiči umožněn kontakt. Jedním z Janových pracovních povinností je eskortovat děti podzemním tunelem, který školku a kliniku spojuje. Jan je schopný pedagog, který ovšem leccos tají – například to, proč tolik stojí o místo právě v Mýtině, nebo to, k čemu došlo o několik let dříve, kdy šel se skupinou dětí ze školky, v níž tehdy působil, na procházku do lesa a při návratu mu jednou z nich chybělo.

Autor jen pozvolna odkrývá základní příběh, skrze který sleduje tenkou a někdy těžko rozlišitelnou hranici mezi dobrem a zlem ve společnosti i uvnitř jedince, mezi tzv. normalitou a šílenstvím. Přibližuje čtenáři, který se na jednu stranu brání, ale na stranu druhou se od stránek odtrhnout nemůže, osamělost člověka, temné záhyby lidské duše, které vedou k násilí, (ne)toleranci, ale všímá si i střetu jedince se zavedeným systémem a nechybí zde ani pomsta a odpuštění.

Johan Theorin prodal jen v rodném Švédsku milion výtisků svých knih. Ty byly navíc přeloženy do dvaceti jazyků. Jen málo spisovatelů se může pochlubit oceněním CWA International Dagger udělované za nejlepší cizojazyčné detektivky přeložené do angličtiny ve Velké Británii (Smršť). Není mnoho držitelů Glass Key a jsou jednotlivci, podle jejichž krimi románů se točí filmy. Mezi tuto elitu se bezesporu řadí i Johan Theorin, kterému se ve světě prodalo na tři miliony jeho knih.

Skrýš, autor Johan Theorin (překlad z originálu SANKTA PSYKO Jaroslav Bojanovský), vydalo nakladatelství MOBA, které je výhradním vydavatelem tohoto spisovatele v České republice.