Artisty italské cirkusové školy režíruje v Plzni Petr Forman

Plzeň - Špičkoví artisté italské cirkusové školy Flic nacvičují v Plzni unikátní představení v režii Petra Formana. Turínská škola nového cirkusu patří mezi nejlepší v Evropě. Jediné vystoupení proběhne 15. května v Plzni. Předvede ho sedmnáct cirkusových studentů z celého světa, a to v moderních prostorách Ústavu umění a designu Západočeské univerzity (ÚUD).

Turínská cirkusová škola Flic se zaměřuje na takzvaný nový cirkus neboli propojení tradiční cirkusové disciplíny s divadelním uměním. Na projektu spolupracují se studenty plzeňského ústavu, ti přímo pro ně vytvářejí speciální sochu - konstrukci.

„Bude to přímo šité do tohoto prostoru, podobný v ČR neexistuje. Jde současně o první příběh spolupráce mezi ÚUD a jinou dramatickou školou,“ řekl Forman. Akce je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

„Je to krásný a vysoký prostor plný možností. Máme tady spoustu místa a mnoho materiálů, které můžeme používat a hrát si s nimi. To je pro nás úplně nové. Je příjemné pohybovat se mezi uměleckými objekty,“ uvedla Marina Mezzogiorno-Brown, jedna z italských studentek.

Cirkusová škola Flic, kde studují mladí artisté z celého světa, požádala Formana, aby režíroval představení studentů posledního ročníku. Celkem 18 mladých lidí, kteří do Plzně přijeli spolu se svou profesorkou, nabídne to nejlepší ze svého umění.

Škola nového cirkusu i v Česku?

„Vzhledem k tomu, že pracujeme přímo s prostorem a studenty ÚUD, a představení tedy nelze přenést do jiného prostoru, budeme premiéru živě vysílat prostřednictvím internetu,“ prozradil Forman. Výsledek tak uvidí i spolužáci, rodiny a kamarádi studentů z Itálie. Jejich reakce budou naopak živě sledovat aktéři i diváci v Plzni.

Josef Mištera a Petr Forman
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

V Česku zatím podobná škola jako Flic chybí, podpoře nového cirkusu se věnuje uskupení Cirqueon. Podle Formana by ale možná mohla od roku 2015 začít fungovat škola pro první zájemce o tento obor i v Plzni. „Startuje tím nový projekt, jehož cílem je pravidelná spolupráce ÚUD s mezinárodními uměleckými školami zaměřenými na dramatická a pohybová umění,“ uvedl ředitel ústavu Josef Mištera. ÚUD je otevřená všem formám umění.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)