Židovské památky se vrací zpátky do života

Jičín - Zachránit a oživit významné, ale zapomenuté židovské památky po celém Česku se snaží projekt 10 hvězd. Některé rekonstrukce, například oprava bývalé židovské školy a domu rabína v Jičíně, jsou před dokončením. „Jde o dovršení snahy vrátit židovské památky zpátky do života,“ raduje se vrchní pražský a zemský rabín Karol Efraim Sidon.

V bývalém jičínském ghettu nyní vzniká jedno z nových regionálních center židovské kultury. Desítky let stavbu demolovali její nájemníci. Již tento podzim se zde otevře nové muzeum. „Tematicky je zaměřené na židovské spisovatele. V přízemí bude kromě návštěvnického centra i přednáškový sál a malá kavárna,“ zve návštěvníky koordinátor projektu Jan Kindermann.

Oblastní centra židovské kultury

Z někdejšího jičínského ghetta zbyl pouze jeden blok domů a nedaleká synagoga. Oprava za několik milionů korun je však pouze desetinou projektu 10 hvězd. Oblastní centra židovské kultury vzniknou na území sedmi krajů v následujících lokalitách: Úštěk, Jičín, Brandýs nad Labem, Plzeň, Březnice, Nová Cerekev, Polná, Boskovice, Mikulov a Krnov.

„Nápad vznikl někdy v roce 2006,“ říká Kindermann. „Jedná se o velmi významné lokality, kde židé žili a kde se dochovaly důležité památky.“ Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Další informace hledejte na webu projektu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)
Vydáno pod