V Divadle Kalich se Iva Janžurová loučí, neodchází a vraždí

Praha – Divadlo Kalich uvedlo českou premiéru francouzské hry Sbohem, zůstávám!, která se po loňské pařížské premiéře setkala s nebývalým diváckým úspěchem. Její autorka, herečka Isabelle Mergaultová v komediální nadsázce sleduje příběh dvou žen, které se rozhodnou pomstít svým mužům. Hlavní role v české inscenaci hrají Iva Janžurová a Jana Paulová, protihráči jsou jim Pavel Zedníček a Jaromír Duvala v alternaci s Antonínem Procházkou, který se zároveň ujal režie.

„Myslím si, že k hostování v Divadle Kalich Ivu Janžurovou zlákala především možnost zahrát si v komediálním žánru, což jí, bohužel, domovská scéna Národní divadlo často neumožňuje a je to škoda,“ uvedl redaktor ČT24 Jiří Svoboda, který zároveň na hře vyzdvihl především smysl pro humor autorky a její cit pro vyváženost použitých prostředků.

„Tato hra potvrzuje, že lidová zábava může být vkusná, což je ve výsledku nejenom zásluhou textu, ale právě i díky Ivě Janžurové, která drží laťku na přesné hranici a nenechá ji spadnout níž, než by měla,“ dodal Svoboda.

Isabelle Mergaultová: Sbohem, zůstávám!, premiéra v Divadle Kalich: 30. 4. 2013. Překlad: Anežka Svobodová. Scéna: Martin Černý. Kostýmy: Lucie Loosová. Režie: Antonín Procházka.

Vydáno pod