Animovaná reinkarnace Indiany Jonese

Indy se vrací v rodinném španělském animáku, dekorovaném třemi cenami Goya. Jenom se tentokrát jmenuje Tad Stones a místo diplomu profesora archeologie a expedice do Amazonie má řidičák na bagr a vykopávky provádí na stavbě. Profláknutý odpor k plazům vystřídala náklonnost k věrnému čoklovi Jeffovi a němému papouškovi Belzonimu, v povinné výbavě chybí bič, ale zůstává klobouk značky Fedora a nezničitelná láska k archeologii a hlavní ženské figuře příběhu, kterou je tentokrát dobře vyvinutá dcera profesora Lavrofa Sára, jež má (ve 2D i 3D animaci) parametry Boratova polučního snu Pamely Andersenové z Pobřežní hlídky (dětem se bude líbit a dospělým učiní zírání na animák ještě o něco snesitelnějším).

Na straně mrzkého zla tentokrát stepují vidláci z Odyssea Inc. (zapsané v obchodním rejstříku zřejmě někde na Bahamách), což je mezinárodní mafie vykradačů hrobů a bezskrupulózních lovců ukrytých pokladů, po kterých pase překvapivě jedině pro osobní zisk a nikoli pro to, aby obohatila třeba sbírky Peabodyho Muzea archeologie a etnografie na Harvardské univerzitě. V jejím čele stojí namakaný a všeho schopný ranař a archeologický žoldák Kopponen, namixovaný z ingrediencí Dolpha Lundgrena a Robocopa, ale velkým šéfem je tu ještě o něco větší hajzl, jehož pravá tvář bude v průběhu hledání cesty do Ztraceného města Paititi teprve odhalena, a tak ho nebudu předem prozrazovat.

Stavební dělník a archeolog - srdcař a samouk Tad Stones - by se nikdy do tak vysoké hry o objev zlatého města Inků, peruánského Paititi, ani náhodou nemohl zaplést, kdyby nemusel zaskočit za kámoše profesora Humberta, který měl do Peru dopravit polovinu kamenného „klíče“, jenž by mohl odemknout cestu k legendárnímu pokladu. Před léty ho chtěli brutálně, za pomoci ohně a meče čórnout španělští konkvistadoři, ale Inkové jim s ním frnkli včas do džungle. Teď se na místo činu paradoxně vrací úplně jiný Španěl, snílek a naiva Tad, z něhož se přes noc stane nový akční hrdina a nejlepší žijící člověk, jakého kdy mumie střežící poklad potkala (což je třeba brát s rezervou, protože o živého člověka tu ve svém podzemním úkrytu určitě nezavadila už hodně dlouho).

  • Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese zdroj: D-cinema
  • Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese zdroj: D-cinema

Jak to je pro animáky příznačné, spolu s Tadem se pralesem a nečekaným archeologickým dobrodružstvím prodírá pár nejvěrnějších kámošů, jež mu kryjí záda a dávají pozor, aby nepřišel o kultovní klobouk, který teď nosí místo stavební helmy. Především je to již zmiňovaná Sára, která i v nejhustším pralese chodí nejraději v kraťasech, chytrá a archeologicky vzdělaná buchta, které se zamindrákovaný Stones bojí přiznat, že je jen „lopata“ a jež ho postupně začíná mít ráda skoro tak, jako nadržená mumie z podzemí. A ve chvíli, kdy mu řekne, že je jiný než ostatní, je jasné, že si ostýchavý Tad zanedlouho smočí.

Opodál opatrně (aby mohl včas zdrhnout) postává peruánský průvodce Freddy, který přijel do džungle hlavně kšeftovat, a zlatý poklad Inků je mu šumák, protože věří jen na malou domů, o kterou se dokáže sám postarat. Okolo všech pak pobíhá hafan Jeff, jenž somruje suchary a občas prožene nějakou tu pumu, která dělala ramena – a nad tím vším poletuje němý a gramotný papoušek Belzoni, který když se chce vymáčknout, tak to napíše.

Španělská animace, kterou tu koučuje režisér Enrique Gato, sice není jako ta, kterou generují špičková americká studia, ale je svá, její kvalita neuráží a je doprovázena evidentní chutí hrát si a bavit tím sebe i jiné. To je na Tadu Stonesovi zřejmě to nejsympatičtější. To a úpornost, s jakou jdou jeho tvůrci již od roku 2004 za svým cílem. Všechno totiž odstartovala devítiminutovka Tad Jones, která posbírala řadu cen, včetně Goya Award, a když si to pak o čtyři roky později její tvůrci zopakovali s druhým kraťasem Tad Jones and the Basement of Doom, vcelku správně si řekli, že zahřívací kola končí a může se jít do celovečeráku. A jak řekli, tak udělali!

Tak vznikla, podle španělského komiksu Tadeo Jones a tajemství Toactlumu, Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese, která jsou svižnou, vtipnou a dramaticky vystavěnou, animovanou poctou Indianu Jonesovi, kterého jinak v archeologických celebritách dobře orientovaný Tad sice nezná, ale dělá všechno pro to, aby nám ho připomenul. Ve chvíli, kdy se magickým podzemím valí všelikvidující ohnivá koule, jako přímočará reminiscence na jedničku Indiany Jonese, je to nepřehlédnutelný a ilustrativní důkaz vzájemné sounáležitosti.

  • Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese zdroj: D-cinema
  • Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese zdroj: D-cinema

Vcelku příjemný dojem podporuje i nepřebouchnutá stopáž, přijatelný český dabing a snaha vytvořit nový pestrobarevný svět pro nového akčního hrdinu, který tu objevně přijde na to, že největší poklad si nosí každý sám v sobě. Nejde přece o to, být nechutně bohatý a v balíku, nejlepší ze všeho je být s těmi, které máš rád.

Tenhle slogan má sice své materiální rezervy, ale mamonem dosud nezkažení prckové by tohle ještě mohli skousnout. A pro dospělé je tu skrytý vzkaz, že někdy stačí jen zatáhnout za správné kipu (a nemusíte kvůli tomu vážit cestu až do And na Machu Picchu), protože nejen tahle podzemní komnata v Paititi, ale celý život je vlastně plný nastražených pastí, které je třeba překonat nebo se jim alespoň dokázat včas vyhnout.

LAS AVENTURAS DE TADEO JONES / NEUVĚŘITELNÁ DOBRODRUŽSTVÍ TADA STONESE. Španělsko 2012, 90 min., český dabing, přístupný, 2D+3D. Režie: Enrique Gato. Scénář: Javier Barreira, Gorka Magallón, Ignasio del Moral, Jordi Gasull, Neil Landaui. Hudba: Cliff Martinez. Hrají (v českém znění): Tad (Kryštof Hádek), Freddy (Libor Terš), Humbert (Jiří Prager), Kopponen (Libor Hruška), Mordon (Libor Tůma), Mumie (Zdeněk Mahdal), Sára (Jitka Ježková), Lavrof (Dalimil Klapka). V kinech od 9. května 2013.

Vydáno pod