„Ukradené“ graffiti od Banksyho jde opět do dražby

Londýn - Dílo slavného britského pouličního umělce Banksyho, které bylo v únoru staženo z kontroverzní aukce v USA, bylo znovu dáno k prodeji, tentokrát v Londýně. Dražit se má 2. června v Londýnském filmovém muzeu. Podle prohlášení aukční síně Sincura Group bylo dílo „citlivě restaurováno pod rouškou tajemství“ a bude „zlatým hřebem“ aukce. Kritici však upozorňují, že úspěšná dražba může vytvořit nebezpečný precedens.

Graffiti nazvané Slave Labour (Otrocká práce) vzniklo v květnu 2012 před královniným diamantovým jubileem oslavujícím šedesát let Alžběty II. na trůně. Na obrázku se malý chlapec krčí nad šicím strojem a z hadrů šije britské vlajky.

Obraz zmizel ze zdi obchodu Poundland letos v únoru a o týden později se objevil v nabídce dražební síně Fine Art Auctions Miami. Aukční síň jeho cenu odhadovala na 500 tisíc až 700 tisíc dolarů, tedy zhruba 9,4 až 13,3 milionu korun.

Dražební síň ho z aukce v poslední chvíli stáhla, patrně v důsledku značného tlaku aktivistů požadujících, aby se graffiti vrátilo do původního domova.

Naprostý nedostatek respektu

Londýnský radní Alan Strickland, který vedl kampaň za vrácení graffiti z USA, už prohlásil, že i tentokrát se bude snažit prodeji Banksyho díla zabránit.

„Máme velmi silný pocit, že Banksy dal tento kousek zdarma naší oblasti, že patří naší komunitě a měl by se vrátit do Wood Green,“ říká Strickland. „Prodej ukazuje naprostý nedostatek respektu vůči síle pocitů veřejnosti.“ Podle jeho slov by navíc úspěšný prodej díla vytvořil nebezpečný precedens pro další kousky pouličního umění.

Když v únoru Banksyho graffiti zmizelo, objevila se podezření z krádeže, ale londýnská policie prohlásila, že jí „žádný zločin hlášen nebyl“. Okolnosti, za nichž dílo ze zdi zmizelo, zůstávají nejasné. Na zdi u původního umístění Slave Labour se objevila drobná dílka upozorňující na zmizení graffiti - kromě nápisu „Pozor zloději“ také krysa, která drží nápis: „Proč?“

Původní místo Banksyho Slave Labour
Zdroj: ČT24/Rex Features/isifa