Pouliční divadlo není přehlídka špatných žonglérů

Praha - S blížícím se létem se blíží i několik festivalů pouličního divadla, například pražská přehlídka Za dveřmi anebo Živá ulice v Plzni. Jaká je situace pouličního divadla v Česku a na co se mohou návštěvníci těšit, vypráví organizátor festivalů Jakub Vedral, který byl hostem pořadu Kulturama.

Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi se koná společně s festivalem fyzického a tanečního divadla Nultý bod od 16. do 21. července a hrát se bude především na pražském Václavském náměstí.

Již od 22. června až do 8. září se během osmnácti dnů programu v historickém centru Plzně uskuteční rozsahem největší pouliční festival v Česku Živá ulice – Plzeňská setkání.

  • „Lidé pouliční divadlo přestávají brát jenom jako přehlídku podprůměrných klaunů a špatných žonglérů, ale čím dál více chápou, že jde o zcela legitimní divadelní žánr, který oživuje města a veřejný prostor a tím, že je přímo na ulici, má šanci oslovit i lidi, kteří běžně do divadla nechodí,“ říká Jakub Vedral.

„I hudební festivaly už si ke svému programu berou jako doprovodný program pouliční divadlo,“ připomíná Vedral a konkrétně zve diváky na Colours of Ostrava nebo United Islands.

Pouliční divadlo (zdroj: ČT24)