Za novým Brownem do světa, v Česku vyjde na podzim

New York - Kdo čte v angličtině, francouzštině, němčině, španělštině či italštině, může začít hltat žhavou novinku Dana Browna Inferno. Nakladatelství Argo, které již má připravenu obálku českého vydání, naplánovalo vydání Brownova Pekla, ve kterém se na scénu vrací symbolista Robert Langdon, hlavní postava románu Šifra mistra Leonarda, na 18. září.

Spisovatel, který miluje symboly, si k uvedení knihy na světový trh vybral datum 14. 5. 2013. Vysvětluje to tím, že Danteho Peklo, kterým je kniha inspirována, je rozděleno do kruhů a právě datum 14. 5. 13 je anagramem čísla pí, tedy 3,1415. Vydavatelé prozradili, že o záhady, napětí, zvraty ani tentokrát nouze nebude. Na čtenáře je nalíčena Archimédova spirála, moderní medicína, tajné chodby a také dívka s dračím tetováním na zádech.

Dan Brown / Inferno (přebal)
Zdroj: ČT24/Argo

Podle recenze otištěné v New York Times je Brown také daleko vážnější než kdy dříve. Tento postoj uvozuje citát z Danteho Božské komedie: „Nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena pro ty, kteří trvají na neutralitě v době morální krize.“

Na druhou stranu, jak v listu upozorňují, Brown nezapomíná ani na sebeironii. V prvních kapitolách se podle recenze dokonce může prý zdát, že jde o parodii na předchozí mistrova díla. Jako příklad je uveden moment, kdy Langdon žádá svého nakladatele o soukromé letadlo. Dostane se mu okamžitého NE. Nakladatel se ale zamyslí a pak prohlásí: „Rád bych to upřesnil. Nemáme soukromá letadla pro autory tlustospisů o historii náboženství. Ale pokud byste napsal 'Padesát odstínů ikonografie', můžeme si promluvit.“

Dan Brown si získal světovou slávu díky tomu, že umí napsat dokonale čtivý text postavený na osnově postupného odhalování tajemných náznaků vedoucích k překvapivému rozřešení. Přitažlivá je i směsice odkazů na reálně existující historické postavy a místa s řadou pochybných dohadů a konspiračních teorií. Tyto nosné atributy jsou základními kameny i jeho nového knižního thrilleru Inferno.

Vydáno pod