Nečtěte pod peřinou! Noc s literaturou je dnes povolena

Praha - Možná jste také v dětství patřili k těm, kteří s baterkou pod peřinou dočítali knížku, od které se prostě nemohli odtrhnout. Ve středu 15. května si můžete Noc s literaturou dopřát zcela oficiálně - nepotřebujete k ní duchnu jako krytí, ani čelovku, dokonce ani nemusíte sami číst. Předčítat z nejnovějších překladů knih evropských autorů vám budou herci. Sedmý ročník literárního ponocování se koná v Praze a zároveň i v několika dalších českých a zahraničních městech.

Centrem literárního happeningu, organizovaného Českými centry, je Praha. Každý rok se akce soustřeďuje na některou ze čtvrtí - po Libni nebo Smíchově letos přijde na řadu Letná. Noc literatury předznamenalo o den dříve dokončení literární stezky u metronomu v Letenských sadech. Projít se zde můžete po ukázce z románu Jaroslava Rudiše Potichu, který vypráví pět příběhů na konci léta mezi Lisabonem a Letnou.

U obřího metronomu se ale s knihou ponocovat nebude, zamířit musíte na jiná místa na Letné, celkem je jich osmnáct. Na každém z nich si budete moci v podání herců (Karel Dobrý, Ladislav Mrkvička, David Prachař či Vanda Hybnerová, která je jedinou ženskou zástupkyní v hereckém čtecím kroužku) poslechnout úryvek z jiného titulu od současného evropského spisovatele. Vybrány byly překlady z doby nedávné.

Dva z autorů zavítají do Prahy osobně: rumunský rodák žijící ve Švýcarsku Catalin Dorian Florescu, z jehož románového eposu Jacob se odhodlá milovat bude v kostele sv. Klimenta předčítat Filip Čapka, a německý literát Wilhelm Genazino, jeho knihu Deštník pro tento den představí v bývalém pavilonu EXPO 58 Luboš Veselý.

Letenská Noc s literaturou začíná v 18:00 a končí ve 23:00 hodin. Na všech osmnácti místech bude čtení probíhat paralelně, v pravidelných třicetiminutových intervalech. Pokud si čekání na noční předčítání chcete zkrátit a máte průkazku do Městské knihovny v Praze, můžete si už od dvou odpoledne půjčit knihu v bibliobusu Oskar. Stát bude u už zmíněné literární stezky.

Některé tituly z Noci literatury 2013
Zdroj: ČT24

Do akce se zapojily i další městské knihovny, díky nim mohou Noc s literaturou prožít ve stejný čas jako tu pražskou také čtenáři v České Lípě, Hradci Králové, Chebu, Kroměříži, Kutné Hoře, Liberci, Táboře a ve Vsetíně. V Brně, které je jedním z partnerů literárního happeningu, přispěje k nocování tamní nakladatelství Větrné mlýny mimo jiné videomappingem na budově radnice anebo čtením poezie v městském rozhlase.

Kromě Prahy, respektive Česka, proběhnou letos čtení i v dalších metropolích, které jsou zapojeny do sítě Českých center: v Bratislavě, Kyjevě, Mnichově, Sofii, Londýně, Amsterodamu, Varšavě, poprvé také v Malmö, Bruselu nebo Paříži. Na programu zahraničních čtení jsou ale jiní autoři, mezi nimi i čeští, například ve Vídni si budou moci lidé poslechnout ukázku z knihy Vladimíra Binara, v Londýně zase od Jáchyma Topola.

Noc literatury se koná v předvečer knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy, jehož hlavním stanem bude od 16. do 19. května pražské Výstaviště.